Oponki serowe

Te puszyste, złociste krążki o delikatnym serowym wnętrzu to klasyka polskiej kuchni, która od pokoleń gości na stołach w czasie karnawału.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 400 g sera białego
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Wykonanie

Twaróg zmiel.

Cukier utrzyj z jajkami. Wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę twaróg i sodę oczyszczoną.

Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Szklaną wykrój krążki, a w środku otworki kieliszkiem.

Olej rozgrzej na patelni lub w niskim garnku. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *