Te puszyste, złociste krążki o delikatnym serowym wnętrzu to klasyka polskiej kuchni, która od pokoleń gości na stołach w czasie karnawału.
Składniki
- 1 kg mąki
- 400 g sera białego
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka sody
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
Wykonanie
Twaróg zmiel.
Cukier utrzyj z jajkami. Wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę twaróg i sodę oczyszczoną.
Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Szklaną wykrój krążki, a w środku otworki kieliszkiem.
Olej rozgrzej na patelni lub w niskim garnku. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
