Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka świąteczna z delikatnym kurczakiem, makaronem ryżowym i chrupiącymi ogórkami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole jako alternatywa dla cięższych sałatek – jest świeża, aromatyczna dzięki koperkowi i bardzo uniwersalna.
Składniki
- 300 g makaronu ryżowego (nitki)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 ogórek zielony
- 3–4 ogórki kiszone
- pęczek koperku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majonez (3–5 łyżek, według uznania)
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Wykonanie
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Ogórka zielonego pokrój w półplasterki lub kostkę, ogórki kiszone w drobną kostkę.
Koperek drobno posiekaj.

W dużej misce połącz makaron ryżowy, kurczaka, ogórki i koperek.
Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez ok. 30 minut.
Wskazówki
Jeśli sałatka wydaje się zbyt sucha, dodaj odrobinę zalewy z ogórków kiszonych – podkręci smak.
Makaron ryżowy po ostygnięciu możesz lekko pociąć , aby sałatka była łatwiejsza do nakładania.
Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej – po „przegryzieniu się” smakuje jeszcze lepiej.
Jeśli ma stać długo na stole, trzymaj ją w chłodnym miejscu lub podawaj w mniejszych porcjach.