Sałatka świąteczna z kurczakiem

Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka świąteczna z delikatnym kurczakiem, makaronem ryżowym i chrupiącymi ogórkami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole jako alternatywa dla cięższych sałatek – jest świeża, aromatyczna dzięki koperkowi i bardzo uniwersalna.

Składniki

  • 300 g makaronu ryżowego (nitki)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ogórek zielony
  • 3–4 ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majonez (3–5 łyżek, według uznania)
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Wykonanie

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kurczaka na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Ogórka zielonego pokrój w półplasterki lub kostkę, ogórki kiszone w drobną kostkę.

Koperek drobno posiekaj.


W dużej misce połącz makaron ryżowy, kurczaka, ogórki i koperek.

Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez ok. 30 minut.

Wskazówki

Jeśli sałatka wydaje się zbyt sucha, dodaj odrobinę zalewy z ogórków kiszonych – podkręci smak.

Makaron ryżowy po ostygnięciu możesz lekko pociąć , aby sałatka była łatwiejsza do nakładania.

Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej – po „przegryzieniu się” smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli ma stać długo na stole, trzymaj ją w chłodnym miejscu lub podawaj w mniejszych porcjach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *