Tort z bitą śmietaną i owocami

Tort z bitą śmietaną i owocami to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony lekką, aksamitną bitą śmietaną i udekorowany soczystymi, świeżymi owocami to kwintesencja lata na talerzu – niezależnie od pory roku.

Składniki

Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana
  • 1 l śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 serek mascarpone
  • Maliny i borówki
Polewa
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
  • Dowolne owoce do dekoracji
Poncz
  • Szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sok z cytryny

Wykonanie

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie dodaj olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przetnij na pół i nasącz oba blaty wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Dobrze schłodzoną śmietanę przelej do wysokiego naczynia, dodaj cukier puder i ubij na wysokich obrotach około 3 minuty, dodaj mascarpone i ubij jeszcze chwilę.

Na pierwszy blat wyłóż kilka łyżek śmietany, ułóż maliny i borówki, przykryj kolejną warstwą śmietany, rozsmaruj i połóż drugi blat biszkoptu. Pozostałą śmietaną posmaruj boki i wierzch tortu.

Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier, kakao i śmietanę, zagotuj. W miedzyczasie żelatynę rozpuść w łyżce przegotowanej wody. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki polewy wymieszaj i dodaj całość do polewy. Tort polej lekko tężejącą polewą i udekoruj dowolnymi owocami. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *