Tort z bitą śmietaną i owocami to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony lekką, aksamitną bitą śmietaną i udekorowany soczystymi, świeżymi owocami to kwintesencja lata na talerzu – niezależnie od pory roku.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana
- 1 l śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone
- Maliny i borówki
Polewa
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- Dowolne owoce do dekoracji
Poncz
- Szklanka przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- Sok z cytryny
Wykonanie
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie dodaj olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przetnij na pół i nasącz oba blaty wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Dobrze schłodzoną śmietanę przelej do wysokiego naczynia, dodaj cukier puder i ubij na wysokich obrotach około 3 minuty, dodaj mascarpone i ubij jeszcze chwilę.
Na pierwszy blat wyłóż kilka łyżek śmietany, ułóż maliny i borówki, przykryj kolejną warstwą śmietany, rozsmaruj i połóż drugi blat biszkoptu. Pozostałą śmietaną posmaruj boki i wierzch tortu.
Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier, kakao i śmietanę, zagotuj. W miedzyczasie żelatynę rozpuść w łyżce przegotowanej wody. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki polewy wymieszaj i dodaj całość do polewy. Tort polej lekko tężejącą polewą i udekoruj dowolnymi owocami. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
