Szukasz sałatki, która nie tylko zachwyci smakiem, ale także będzie wyglądać spektakularnie na stole? Warstwowa sałatka to idealny wybór! Dzięki starannemu ułożeniu składników prezentuje się elegancko i apetycznie. Każda warstwa wnosi coś wyjątkowego – od chrupiących warzyw, przez soczyste mięso, aż po delikatny sos, który scala całość w jedną, pyszną kompozycję.
Składniki
- 1 woreczek ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 0,5 średniej kapusty pekińskiej
- Sól i pieprz
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Olej
Sos czosnkowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- Sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Fasolkę i kukurydze odsącz na sicie. Cebule, ogórka, paprykę pokrój w kostkę. Kapustę pekińską pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso mielone, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego a następnie podsmaż na złoty kolor.
Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na dno salaterki daj dwie łyżki sosu, następnie pół woreczka ryżu, posmaruj łyżką sosu i układaj kolejno pozostałe składniki:
mięso mielone
czerwona cebula
kukurydza
ogórek zielony
pół woreczka ryżu
papryka czerwona
fasolka czerwona
Wierzch sałatki posmaruj pozostałym sosem i posyp kapustą pekińską .
Sałatkę przed podanie wstaw do lodówki na jedną godzinę
Smacznego!!