Aromatyczne danie z kiszonej kapusty i pieczarek podsmażonych na maśle, z dodatkiem cebuli i tradycyjnych przypraw: majeranku, kminku, słodkiej papryki oraz liści laurowych. Kwaskowatość kapusty i ziemisty smak pieczarek tworzą idealną harmonię, rozgrzewając i zachwycając prostotą.
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg pieczarek
- 200 g masła
- 2 cebule
- Sól i pieprz do smaku
- Papryka słodka
- Majeranek
- Kminek
- 2 liście laurowe
- Ziele i pieprz w ziarnach
Wykonanie
Kapustę opłukaj , zalej wodą i zagotuj.
W razie potrzeby odcedź i zagotuj jeszcze raz gdyby kapusta była za kwaśna.
Dodaj liście, ziele, pieprz oraz przyprawy gotuj do miękkości. Odcedź.
Pieczarki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone cebule, chwilę podsmaż i dodaj pieczarki, smaż do miękkości, dopraw solą i pieprzem.
Do usmażonych pieczarek dodaj kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.Podaj jako samodzielne danie, z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.