Rosół z trzech rodzajów drobiu – kurczaka, kaczki i indyka – to esencja smaku i aromatu. Bogaty wywar dopełniają opalona cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, por i świeże zioła, a suszone borowiki nadają mu głębi. Idealnie zbalansowany, złocisty i rozgrzewający.
Składniki
- Dwie porcje rosołowe z kurczaka
- Szyja i skrzydło z indyka
- Porcja rosołowa z kaczki
- Opalona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera i pora
- Natka pietruszki
- 2 gałązki lubczyku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 suszone borowiki
Wykonanie
Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny.
Dodaj opaloną cebulę, czosnek, grzybki, obrane i pokrojone warzywa oraz pokrojone natki pietruszki i lubczyku.
Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny.
W między czasie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rosół podaj z ugotowanym makaronem posypany natką pietruszki.
Smacznego!!
Uwielbiam dania, które są zarówno pyszne, jak i zdrowe. Ten przepis wygląda na idealny przykład – łatwy do przygotowania, a składniki można znaleźć wszędzie. Cieszę się, że trafiłem na ten wpis!
Dziękuję bardzo😊