Ta zupa to klasyk – mięciutkie ziemniaki, delikatny por i cudowny, maślany aromat, który otula jak ciepły koc. Idealna na szybki obiad lub kolację. Robi się ją łatwo, z kilku prostych składników, a smak… pierwsza klasa!
Składniki
- 1 duży por (biała i jasnozielona część)
- 800 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1–2 łyżki masła klarowanego
- ok. 150 ml śmietany kremówki
- garść posiekanej natki pietruszki
- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 1,2 l) – może być też woda
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Propozycja podania:
- podsmażony kurczak w kostkę
- chrupiące grzanki
- świeża natka pietruszki
Wykonanie
Pora dokładnie umyj (lubią ukrywać się w nim ziarenka piasku), pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć pora i duś 5–7 minut, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę – tylko do momentu, aż zacznie pachnieć.

Wsyp tymianek, ziemniaki i zamieszaj, aby obtoczyć wszystko w maślanej bazie. Całość przełóż do garnka. Zalej bulionem lub wodą tak, aby warzywa były przykryte. Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj pod przykryciem ok. 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij z ognia, zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj śmietankę, szczyptę gałki muszkatołowej i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzej chwilkę, ale nie doprowadzaj już do wrzenia.

Wlej zupę do miseczki na wierzch dodaj, podsmażoną w kostkę pierś z kurczaka.

Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz również podać z grzankami lub chrupiącą bagietką.

Zupa jest aksamitna, sycąca – idealna na chłodniejsze dni. Smacznego!