Krem z pora i ziemniaków

Ta zupa to klasyk – mięciutkie ziemniaki, delikatny por i cudowny, maślany aromat, który otula jak ciepły koc. Idealna na szybki obiad lub kolację. Robi się ją łatwo, z kilku prostych składników, a smak… pierwsza klasa!

Składniki

  • 1 duży por (biała i jasnozielona część)
  • 800 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki masła klarowanego
  • ok. 150 ml śmietany kremówki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • bulion warzywny lub drobiowy (ok. 1,2 l) – może być też woda
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Propozycja podania:

  • podsmażony kurczak w kostkę
  • chrupiące grzanki
  • świeża natka pietruszki

Wykonanie

Pora dokładnie umyj (lubią ukrywać się w nim ziarenka piasku), pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.


Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć pora i duś 5–7 minut, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę – tylko do momentu, aż zacznie pachnieć.


Wsyp tymianek, ziemniaki i zamieszaj, aby obtoczyć wszystko w maślanej bazie. Całość przełóż do garnka. Zalej bulionem lub wodą tak, aby warzywa były przykryte. Dopraw solą i pieprzem.


Gotuj pod przykryciem ok. 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij z ognia, zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj śmietankę, szczyptę gałki muszkatołowej i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzej chwilkę, ale nie doprowadzaj już do wrzenia.


Wlej zupę do miseczki na wierzch dodaj, podsmażoną w kostkę pierś z kurczaka.


Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz również podać z grzankami lub chrupiącą bagietką.


Zupa jest aksamitna, sycąca – idealna na chłodniejsze dni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *