Lekka, chrupiąca i kolorowa – taka jest ta surówka z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw. To świetny dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych i ziemniaków. Dzięki dodatkowi koperku oraz kremowego sosu na bazie majonezu i jogurtu greckiego surówka jest nie tylko pyszna, ale i orzeźwiająca. Surówka jest pełna świeżości, chrupiąca i kolorowa.
Składniki
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek świeży
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 żółta papryka
- pęczek koperku
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie

Kapustę pekińską siekam w cienkie paski.

Pomidora, ogórka, papryki i cebulę kroję w kostkę lub według uznania np.w paski

Koperek drobno siekam.

Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski i mieszam.

W osobnym naczyniu przygotowuję sos: mieszam majonez z jogurtem greckim, doprawiam solą i pieprzem. Polewam warzywa sosem i delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły. Wierzch jeszcze posypuje koperkiem.
Wskazówki
Surówkę podawaj schłodzoną – wtedy smakuje najlepiej.
Jeśli chcesz, aby surówka była jeszcze bardziej orzeźwiająca, dodaj sok z cytryny do sosu.
Możesz przygotować ją wcześniej – wystarczy przechowywać w lodówce i dodać sos tuż przed podaniem.
Zamiast koperku świetnie sprawdzi się natka pietruszki.