Schab w sosie grzybowym

Delikatny, duszony schab w kremowym sosie grzybowym to danie, które rozpływa się w ustach. Sos jest gęsty, aromatyczny i aksamitny, a mięso mięciutkie i soczyste. To klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Dzięki mące i śmietanie sos będzie gęsty, aksamitny i bardziej kremowy – idealny do makaronu czy klusek śląskich.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • kilka grzybów leśnych lub 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • przyprawa do schabu

Propozycja podania:

makaron, ziemniaki, kasza lub ryż

Wykonanie

Schab kroję w plastry (ok. 1,5 cm), lekko rozbijam. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do schabu.


Obsmażam z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju, przekładam do garnka.


Na patelni podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucam starte marchewki i pokrojone grzyby. Smażę kilka minut na maśle, aż zmiękną i puszczą aromat.


Warzywa i grzyby przekładam do garnka ze schabem, zalewam gorącą wodą lub bulionem (tak, by mięso było przykryte).


Duszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.



Następnie dodaję śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącego sosu), mieszam i gotuję jeszcze 2–3 minuty. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.


Schab podaję gorący, polany sosem grzybowym, posypany świeżą natką pietruszki. Idealny z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą.


Wskazówki

Danie najlepiej smakuje na świeżo, ale po odgrzaniu następnego dnia jest jeszcze bardziej aromatyczne.

Zawsze hartuj śmietanę przed dodaniem do sosu – dzięki temu się nie zważy.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wyrazistego smaku, dodaj kilka suszonych grzybów namoczonych wcześniej w gorącej wodzie.

Do zagęszczenia możesz użyć mąki ziemniaczanej zamiast pszennej – sos będzie bardziej klarowny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *