Murzynek wychodzi miękki, puszysty i wilgotny, a prosty dodatek cukru pudru sprawia, że wygląda elegancko i zachowuje klasyczny smak. To ciasto, które smakuje wszystkim – idealne na co dzień i na rodzinne spotkania.
Składniki
Składniki (blacha 25 × 40 cm)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wykonanie
W garnku rozpuszczam masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Odstawiam do wystudzenia.

Do zimnej masy dodaję żółtka i miksuję. Wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem.Ciasto przelewam do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180°C (góra–dół) przez ok. 40–45 minut, do suchego patyczka.Wystudzone ciasto oprószam obficie cukrem pudrem.

Wskazówki
- Cukier puder najlepiej posypać tuż przed podaniem – wtedy nie wsiąka w ciasto.
- Jeśli chcesz urozmaicić smak, możesz do ciasta dodać garść orzechów włoskich lub suszonych owoców.
- Ciasto świetnie smakuje również lekko podgrzane – np. z gałką waniliowych lodów obok.
