Sałatka z orzo i kurczakiem to połączenie lekkości i sytości w jednym daniu. Makaron jest delikatny i świetnie chłonie sos, kurczak dodaje białka i smaku, a ogórek z koperkiem wnoszą świeżość. To sałatka, którą można podać na obiad, zabrać do pracy albo przygotować na spotkanie z rodziną.
Składniki
- 200 g makaronu orzo
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 ogórki gruntowe lub 1 długi ogórek szklarniowy
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/2 pęczka świeżego koperku
Sos
- 1 opakowanie sosu koperkowo-ziołowego
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie
Makaron orzo gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzam i studzę.
Pierś kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka, skrapiam oliwą i podsmażam na patelni, aż będzie złocista i soczysta. Odstawiam do wystudzenia.

Ogórki myję i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. Koperek siekam drobno.

Przygotowuję sos koperkowo-ziołowy – mieszam składniki, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem według uznania.

W dużej misce łączę makaron, kurczaka, ogórki, kukurydzę i koperek. Dodaję sos, mieszam i odstawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.

Wskazówki
- Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub ugrillować – będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
- Jeśli lubisz wyraziste smaki, do sosu dodaj odrobinę czosnku.
- Sałatkę można wzbogacić o paprykę lub oliwki – wprowadzą dodatkowy kolor i smak.
- Najlepiej smakuje schłodzona – warto wstawić ją na pół godziny do lodówki przed podani