Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem

Sałatka z orzo i kurczakiem to połączenie lekkości i sytości w jednym daniu. Makaron jest delikatny i świetnie chłonie sos, kurczak dodaje białka i smaku, a ogórek z koperkiem wnoszą świeżość. To sałatka, którą można podać na obiad, zabrać do pracy albo przygotować na spotkanie z rodziną.

Składniki

  • 200 g makaronu orzo
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 długi ogórek szklarniowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sos

  • 1 opakowanie sosu koperkowo-ziołowego
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie

Makaron orzo gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzam i studzę.

Pierś kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka, skrapiam oliwą i podsmażam na patelni, aż będzie złocista i soczysta. Odstawiam do wystudzenia.

Ogórki myję i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. Koperek siekam drobno.

Przygotowuję sos koperkowo-ziołowy – mieszam składniki, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem według uznania.

W dużej misce łączę makaron, kurczaka, ogórki, kukurydzę i koperek. Dodaję sos, mieszam i odstawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.

Wskazówki

  • Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub ugrillować – będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  • Jeśli lubisz wyraziste smaki, do sosu dodaj odrobinę czosnku.
  • Sałatkę można wzbogacić o paprykę lub oliwki – wprowadzą dodatkowy kolor i smak.
  • Najlepiej smakuje schłodzona – warto wstawić ją na pół godziny do lodówki przed podani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *