To szybka i efektowna sałatka o śródziemnomorskim charakterze. Słodycz i soczystość pomidorów idealnie łączy się ze słonym, kremowym smakiem fety. Dodatek przyprawy do sałatek i oliwy sprawia, że całość jest wyjątkowo aromatyczna.
Składniki
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 kostka sera feta (ok. 200 g)
- 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie

Pomidory myję i kroję w średnią kostkę lub w półplasterki (w zależności od tego, jak lubię).

Ser feta kroję w kostkę i dodaję do pomidorów.

Całość posypuję przyprawą do sałatek i delikatnie mieszam, żeby składniki się połączyły, ale feta się nie rozpadła.
Dla lepszego smaku polewam sałatkę 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Wskazówki
Feta najlepiej smakuje w kostkach – nie mieszaj zbyt mocno, żeby się nie rozpadła.
Do sałatki możesz dodać także czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka – podkręci smak.
Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, dorzuć garść oliwek lub ogórka zielonego.
Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem – wtedy pomidory są świeże i nie puszczają za dużo soku.
Świetny przepis
Dziękuje;)
Dziękuje 😉