Lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pełne kokosowego aromatu – kokosanki to idealny, delikatny słodki dodatek na bożonarodzeniowy stół. Smakują każdemu, a ich prostota i subtelność wprowadzą świąteczny nastrój.
Składniki
- 250 g margaryny
- 250 g cukru pudru
- 300 g krupczatki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 50 g kakao
- Kieliszek spirytusu
Dodatkowo
- 300 g wiórek kokosowych
Wykonanie
Żółtka oraz jajka utrzyj z cukrem i miodem, dodaj pokrojone na małe kawałki miękkie masło, wszystko dokładnie razem utrzyj, następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26×35 wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty. Składniki na polewę włożyć do garnka i zagotować. Kostki ciasta maczaj w gorącej czekoladzie i z każdej strony obsyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do schłodzenia.
Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty. Składniki na polewę włożyć do garnka i zagotować. Kostki ciasta maczaj w gorącej czekoladzie i z każdej strony obsyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do schłodzenia.
Wystudzone ciasto pokrój na prostokąty.
Składniki na polewę włóż do garnka i zagotuj. Kostki ciasta maczaj w gorącej czekoladzie i z każdej strony obsyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do schłodzenia.
Smacznego!!