Kokosanki

Lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pełne kokosowego aromatu – kokosanki to idealny, delikatny słodki dodatek na bożonarodzeniowy stół. Smakują każdemu, a ich prostota i subtelność wprowadzą świąteczny nastrój.

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 300 g krupczatki
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 50 g kakao
  • Kieliszek spirytusu
Dodatkowo
  • 300 g wiórek kokosowych

Wykonanie

Żółtka oraz jajka utrzyj z cukrem i miodem, dodaj pokrojone na małe kawałki miękkie masło, wszystko dokładnie razem utrzyj, następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.

Blachę o wymiarach 26×35 wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.

Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty. Składniki na polewę włożyć do garnka i zagotować. Kostki ciasta maczaj w gorącej czekoladzie i z każdej strony obsyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do schłodzenia.

Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty. Składniki na polewę włożyć do garnka i zagotować. Kostki ciasta maczaj w gorącej czekoladzie i z każdej strony obsyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do schłodzenia.

Wystudzone ciasto pokrój na prostokąty.

Składniki na polewę włóż do garnka i zagotuj. Kostki ciasta maczaj w gorącej czekoladzie i z każdej strony obsyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do schłodzenia.

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *