Świąteczna pieczeń to prawdziwa ozdoba bożonarodzeniowego stołu – soczysta, aromatyczna i pełna ciepłych przypraw. Idealnie sprawdzi się jako danie główne, podane z ulubionymi dodatkami lub jako wędlina. Jej intensywny smak i apetyczny zapach sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą, podkreślając magię świątecznych chwil.
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki
- 1/2 kg mięsa mielonego np. udźca indyczego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Kajzerka
- 2 jajka
- Sól i pieprz
- Majeranek
- Słodka papryka
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Przyprawa do indyka
- Olej
- Bułka tarta
Wykonanie
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko razem około minuty.
Kajzerkę namocz w mleku.
Do miski włóż oba mięsa mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą kajzerkę, jajka oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem mieszamy.
Keksówki dowolnej wielkości, posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Gdyby masa mięsna była za rzadka to dosyp bułki tartej.Masę mięsną przełóż do keksówki, dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Posyp bułką tartą. Piecz około godziny w temperaturze 180 st.
Smacznego!!