Pieczeń na święta

Świąteczna pieczeń to prawdziwa ozdoba bożonarodzeniowego stołu – soczysta, aromatyczna i pełna ciepłych przypraw. Idealnie sprawdzi się jako danie główne, podane z ulubionymi dodatkami lub jako wędlina. Jej intensywny smak i apetyczny zapach sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą, podkreślając magię świątecznych chwil.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki
  • 1/2 kg mięsa mielonego np. udźca indyczego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kajzerka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
  • Majeranek
  • Słodka papryka
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Przyprawa do indyka
  • Olej
  • Bułka tarta

Wykonanie

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko razem około minuty.

Kajzerkę namocz w mleku.

Do miski włóż oba mięsa mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą kajzerkę, jajka oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem mieszamy.

Keksówki dowolnej wielkości, posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Gdyby masa mięsna była za rzadka to dosyp bułki tartej.

Masę mięsną przełóż do keksówki, dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Posyp bułką tartą. Piecz około godziny w temperaturze 180 st.


Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *