Pierś pieczona z indyka

Pieczona pierś z indyka to prosty, ale wyjątkowy akcent na bożonarodzeniowym stole. Aromatyczna, delikatna i pełna smaku, świetnie wpisuje się w świąteczny klimat, łącząc tradycję z nutą nowoczesności.

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Po 1/2 łyżeczki tymianku i ziół prowansalskich
  • Łyżeczka przyprawy do indyka
  • Łyżeczka musztardy miodowej
  • Łyżka miodu
  • Łyżka soku z cytryny

Wykonanie

W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej, miód, musztardę i sok z cytryny.

Pierś opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Pierś pieczemy w rękawie do pieczenia około godziny w temperaturze 180 st. lub we frytkownicy beztłuszczowej około 45 minut w temperaturze 180 st.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *