Pieczona pierś z indyka to prosty, ale wyjątkowy akcent na bożonarodzeniowym stole. Aromatyczna, delikatna i pełna smaku, świetnie wpisuje się w świąteczny klimat, łącząc tradycję z nutą nowoczesności.
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Po 1/2 łyżeczki tymianku i ziół prowansalskich
- Łyżeczka przyprawy do indyka
- Łyżeczka musztardy miodowej
- Łyżka miodu
- Łyżka soku z cytryny
Wykonanie
W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej, miód, musztardę i sok z cytryny.
Pierś opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Pierś pieczemy w rękawie do pieczenia około godziny w temperaturze 180 st. lub we frytkownicy beztłuszczowej około 45 minut w temperaturze 180 st.