Ten sernik to klasyczne, domowe ciasto, które zawsze się udaje. Ma kakaowy spód, puszystą i kremową masę serową, a na wierzchu delikatną bezę z wiórkami kokosowymi, która po upieczeniu tworzy charakterystyczną „rosę”. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i idealne na święta oraz rodzinne spotkania.
Składniki
Ciasto (spód)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 8 dkg margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki śmietany
- kakao (do zabarwienia ciasta)
Masa serowa
- 1,2 kg sera białego (zmielonego, dobrej jakości)
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 4 żółtka
- 3 całe jajka
- 2 budynie wanilinowe (proszek)
- 2 łyżki śmietany
- olejek cytrynowy i pomarańczowy (do smaku)
Rosa kokosowa
- 4 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- wiórki kokosowe
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodaj margarynę, żółtka, całe jajko oraz śmietanę, zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posyp kakao.

Ser przełóż do dużej miski, dodaj cukier i cukry waniliowe.
Wbij jajka i żółtka, dodaj olej, śmietanę oraz proszek budyniowy.
Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Na końcu dodaj kilka kropel olejku cytrynowego i pomarańczowego.
Masę serową wylej na spód z ciasta.

Piecz sernik ok. 50 minut w 170–180°C (grzanie góra–dół).
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
Na koniec delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
Gotową bezę rozłóż równomiernie na upieczonym serniku.
Wstaw do piekarnika jeszcze na 10–15 minut, aż beza się lekko zarumieni.

Wskazówki
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy dobrze się schłodzi i „przegryzie”.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej – masa będzie gładsza i bardziej puszysta.
Jeśli boisz się przypalenia bezy, zmniejsz temperaturę do 160°C i obserwuj wierzch.
„Rosa” pojawi się po ostudzeniu – najlepiej zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku.