Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków świąt. Pachnie suszonymi owocami, cytrusami i korzennymi przyprawami. Jest rozgrzewający, lekko słodki i przyjemnie kwaskowy dzięki dodatku cytryny i pomarańczy. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej – wtedy wszystkie smaki idealnie się łączą. To klasyczny, domowy kompot, który świetnie dopełnia wigilijną kolację i pomaga „zrównoważyć” cięższe potrawy.

Składniki

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 4 litry wody
  • 6 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie

Suszone owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Jeśli są bardzo suche, możesz je namoczyć w dużym garnku kilka godzin w letniej wodzie a najlepiej całą noc.

Kompot zagotuj zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30–40 minut.


Dodaj laski cynamonu, goździki, anyż oraz kardamon. Gotuj kolejne 10 minut, aby przyprawy oddały aromat.

omarańcze i mandarynki dokładnie umyj. Jedną pomarańczę pokrój w plastry, z drugiej wyciśnij sok. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Dodaj wszystko do garnka.

Dodaj cukier i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj miód oraz sok z cytryny. Wymieszaj.

Odstaw kompot do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem wyjmij przyprawy korzenne.


Wskazówki

Jeśli kompot jest zbyt intensywny, można go lekko rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Najlepszy na drugi dzień – kompot z suszu najlepiej smakuje po kilku godzinach lub następnego dnia.

Miód dodawaj zawsze po zdjęciu z ognia, aby zachował swój smak i właściwości.

Jeśli lubisz intensywnie cytrusowy aromat, możesz dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy (tylko sparzonej).

Przyprawy korzenne warto wyjąć po gotowaniu – kompot nie będzie gorzki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *