Karp smażony

Karp smażony to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej, szczególnie popularne na wigilijnym stole. Soczyste kawałki ryby, wcześniej wymoczone w mleku i cytrynie, obtoczone w chrupiącej panierce i usmażone na maśle klarowanym, zachwycają delikatnym smakiem i aromatem. Dodatek cebuli oraz cytryny podkreśla smak ryby i eliminuje charakterystyczny zapach mułu.

Składniki

Podstawowe:

  • 1 karp około 2 kg
  • 2–3 cebule
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko

Panierka:

  • bułka tarta
  • mąka
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie

Karpia oczyścić, wypatroszyć, dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na dzwonka lub filety.

Cebule obrać i pokroić w piórka.

Kawałki karpia przełożyć do miski i zalać mlekiem tak, aby ryba była przykryta. Odstawić do lodówki na 2–4 godziny.

Po moczeniu rybę wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na talerzu, skropić obficie sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem. Następnie obłożyć cebulą . Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia usunąć cebulę.

Przygotować panierkę: do jednego talerza wsypać mąkę, do drugiego roztrzepać jajka, do trzeciego bułkę tartą.


Kawałki ryby obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć karpia na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (ok. 4–5 minut z każdej strony).

Usmażoną rybę odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na gorąco.


Najlepiej smakuje z sałatką wigilijną do ryby przepis na moim blogu.


Wskazówki

Karp smażony najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu, podany z sałatką lub surówką do ryby przepisy na moim blogu.

Moczenie karpia w mleku skutecznie usuwa zapach mułu i sprawia, że mięso jest delikatniejsze.

Masło klarowane jest najlepsze do smażenia ryb – nadaje smak i nie przypala się tak łatwo jak zwykłe masło.

Jeśli chcesz bardziej chrupiącą panierkę, możesz dodać do bułki tartej odrobinę sezamu lub płatków kukurydzianych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *