Tatar ze śledzia

Ten tatar ze śledzia to szybka i bardzo efektowna przekąska, idealna na święta, spotkania rodzinne albo kolację na zimno. Jest lekko słodko-kwaśny, aromatyczny i przyjemnie chrupiący dzięki ogórkom, jabłku i cebuli. Musztarda francuska oraz miód świetnie podkręcają smak śledzia, a koperek dodaje świeżości. Całość robi się dosłownie w kilkanaście minut, a smakuje jak z dobrej restauracji.

Składniki

Tatar:

  • 5 płatów śledziowych w oleju
  • 6 pieczarek konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • pęczek koperku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie

Śledzie wyjmij z oleju, jeśli trzeba delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki, ogórki kiszone oraz jabłko również pokrój w drobną kostkę. Jabłko możesz wcześniej obrać lub zostawić ze skórką – według uznania.

Czerwoną cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Jeśli jest ostra, możesz ją na chwilę zalać zimną wodą i odcedzić.


Wszystkie pokrojone składniki przełóż do miski.

Dodaj musztardę francuską, miód oraz sok z cytryny.


Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.


Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.


Przed podaniem warto schłodzić tatar w lodówce przez 20–30 minut, aby smaki się przegryzły.



Wskazówki

Gotowy tatar najlepiej zjeść w ciągu 24 godzin i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

Jeśli śledzie są bardzo słone, możesz je wcześniej wymoczyć 30 minut w zimnej wodzie lub mleku.

Jabłko najlepiej sprawdzi się lekko kwaśne, np. szara reneta lub ligol.

Tatar świetnie smakuje podany na grzankach, pumperniklu albo kromce chleba na zakwasie.

Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj odrobinę oleju ze śledzi lub łyżkę majonezu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *