Jabłecznik z orzechami

Ten jabłecznik to połączenie puszystego ciasta orzechowego, soczystej masy jabłkowej z galaretką, kremowej masy orzechowej oraz czekoladowej polewy z chrupiącymi orzechami. Ciasto jest sycące, pięknie się kroi i długo zachowuje świeżość. Idealne na weekend, święta albo rodzinne spotkanie.

Składniki

Ciasto orzechowe

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g (10 dkg) zmielonych orzechów włoskich

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe

Masa orzechowa

  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich

Polewa

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie

Masa jabłkowa

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużego garnka i podgrzewaj kilka minut, aż zmiękną i puszczą sok. Zdejmij z ognia, wsyp proszek z obu galaretek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia – masa powinna być gęsta, ale nadal płynna.

Ciasto orzechowe

Do miski wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj jajko i krótko zmiksuj. Wlej mleko oraz olej, zmiksuj ponownie. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach ok. 24 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez około 30–35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.


Masa orzechowa

Z 0,5 litra mleka odlej około 1 szklanki i wymieszaj ją dokładnie z obiema mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę z mąką, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu wmieszaj zmielone orzechy.


Na ostudzony spód wyłóż równomiernie masę jabłkową. Na jabłka nałóż masę orzechową i dokładnie wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.

Czekoladę połam na kostki i rozpuść razem ze śmietaną w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Gładką polewę wylej na wierzch ciasta i posyp prażonymi, posiekanymi orzechami. Ponownie schłodź.


Wskazówki Ani Gotuje 💡

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy dobrze się „przegryzą”.

Jabłka najlepiej sprawdzą się kwaśne lub lekko kwaśne (szara reneta, antonówka).

Galaretki wsypuj do gorących jabłek – nie rozrabiaj ich osobno w wodzie.

Masa orzechowa musi być całkowicie wystudzona przed połączeniem z masłem, inaczej może się zwarzyć.

Orzechy do polewy warto lekko podprażyć – będą bardziej aromatyczne i chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *