Keks

To klasyczny, wilgotny keks pełen bakalii, który świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i do codziennej kawy. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga miksera planetarnego ani skomplikowanych kroków. Wystarczy miska, trzepaczka i chwila cierpliwości.

Składniki

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany (18% lub 12%)
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 200 g bakalii (np. rodzynki, suszone morele, ananas)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania lub lukier

Wykonanie

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij trzepaczką lub mikserem na jasną, puszystą masę.

Wlej cienkim strumieniem roztopione, przestudzone masło, cały czas mieszając. Następnie dodaj śmietanę i krótko połącz składniki.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Mieszaj tylko do połączenia składników – nie za długo.

Bakalie i skórkę pomarańczową oprósz 1 łyżką mąki, a następnie wmieszaj delikatnie do ciasta.



Keksówkę (ok. 25–30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Piecz około 60–70 minut w temperaturze 170 st., do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij keks z formy i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.


Wskazówki

Ciasto świetnie się mrozi – po rozmrożeniu nadal jest wilgotne.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – wtedy ciasto najlepiej wyrośnie.

Jeśli bakalie są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć w herbacie lub soku pomarańczowym.

Keks najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się „przegryzą”.

Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj go luźno folią aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *