Sernik Izaura to jedno z tych ciast, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Czekoladowe ciasto idealnie łączy się z delikatną, waniliową masą serową, a wiórki kokosowe dodają całości lekkiego, deserowego charakteru. To świetne ciasto na święta, rodzinne spotkania albo po prostu do popołudniowej kawy.
Składniki
Ciasto kakaowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 1 margaryna (250 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
Masa serowa
- 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 budynie wanilinowe (po 40 g, bez cukru)
- kilka kropli olejku cytrynowego
- kilka kropli olejku pomarańczowego
Dodatkowo
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
Ciasto kakaowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 1 margaryna (250 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
Masa serowa
- 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 budynie wanilinowe (po 40 g, bez cukru)
- kilka kropli olejku cytrynowego
- kilka kropli olejku pomarańczowego
Dodatkowo
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
Margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy i wodę roztop w garnku i odstaw do przestudzenia.

Po wystudzeniu dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.

Odlej 1/2 szklanki masy do reszty dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj na koniec dodaj pianę ubitą z białek.


Ciasto wymieszaj do połączenia składników i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26×35.

Masło roztop i lekko przestudź. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.

Dodaj ser, budynie w proszku, roztopione masło oraz olejki zapachowe. Zmiksuj krótko – masa ma być jednolita, ale nie napowietrzona.

Masę serową wyłóż równomiernie na kakaowe ciasto w blaszce.

Jeśli chcesz możesz lekko wymieszać ciasto z masą serową ( tworząc esy floresy)

Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Zostaw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia.
Po wystudzeniu lekko podgrzej pozostawioną masę czekoladową i polej ciasto.

Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Wskazówki
Wiórki kokosowe możesz zastąpić płatkami migdałów lub zostawić wierzch bez dodatków.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej – masa będzie gładsza i bez grudek.
Jeśli używasz sera w kostce, zmiel go minimum dwa razy.
Nie miksuj masy serowej zbyt długo, żeby sernik nie opadł po pieczeniu.
Ciasto najlepiej kroi się po całkowitym wystudzeniu, a jeszcze lepiej po schłodzeniu w lodówce.
