Sernik Izaura

Sernik Izaura to jedno z tych ciast, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Czekoladowe ciasto idealnie łączy się z delikatną, waniliową masą serową, a wiórki kokosowe dodają całości lekkiego, deserowego charakteru. To świetne ciasto na święta, rodzinne spotkania albo po prostu do popołudniowej kawy.

Składniki

Ciasto kakaowe

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 margaryna (250 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Masa serowa

  • 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie wanilinowe (po 40 g, bez cukru)
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • kilka kropli olejku pomarańczowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie

Ciasto kakaowe

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 margaryna (250 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Masa serowa

  • 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie wanilinowe (po 40 g, bez cukru)
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • kilka kropli olejku pomarańczowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie

Margarynę, kakao, cukier, cukier waniliowy i wodę roztop w garnku i odstaw do przestudzenia.


Po wystudzeniu dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.


Odlej 1/2 szklanki masy do reszty dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj na koniec dodaj pianę ubitą z białek.


Ciasto wymieszaj do połączenia składników i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26×35.


Masło roztop i lekko przestudź. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.


Dodaj ser, budynie w proszku, roztopione masło oraz olejki zapachowe. Zmiksuj krótko – masa ma być jednolita, ale nie napowietrzona.


Masę serową wyłóż równomiernie na kakaowe ciasto w blaszce.


Jeśli chcesz możesz lekko wymieszać ciasto z masą serową ( tworząc esy floresy)


Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.


Zostaw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia.

Po wystudzeniu lekko podgrzej pozostawioną masę czekoladową i polej ciasto.


Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.


Wskazówki

Wiórki kokosowe możesz zastąpić płatkami migdałów lub zostawić wierzch bez dodatków.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej – masa będzie gładsza i bez grudek.

Jeśli używasz sera w kostce, zmiel go minimum dwa razy.

Nie miksuj masy serowej zbyt długo, żeby sernik nie opadł po pieczeniu.

Ciasto najlepiej kroi się po całkowitym wystudzeniu, a jeszcze lepiej po schłodzeniu w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *