Paszteciki wigilijne to nieodłączny element świątecznej kolacji. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i pieczarek tworzy idealny dodatek do gorącego barszczu czerwonego. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, z chrupiącą skórką i intensywnym, wyrazistym wnętrzem.
Składniki
Farsz
- pieczarki 1kg
- kapusta kiszona 1kg
- cebula
- sól, pieprz
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 roztrzepane jajko (do posmarowania)
- kminek do posypania
Wykonanie
Farsz
Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłucz, a następnie drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj kapustę kiszoną i smaż wszystko razem kilka–kilkanaście minut, aż farsz będzie aromatyczny i dość suchy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ciasto
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki.

Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm.

Nałóż farsz wzdłuż dłuższego boku, zawiń w rulon i lekko sklej brzegi.

Pokrój na paszteciki o dowolnej długości.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.

Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20–25 minut, aż paszteciki będą złociste.

Wskazówki
Świetnie smakują także następnego dnia, podane z gorącym barszczem.
Farsz powinien być dobrze odparowany – zbyt wilgotny może rozmiękczyć ciasto.
Ciasto kruche lubi chłód – jeśli zacznie się kleić, włóż je na chwilę do lodówki.
Paszteciki można przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.
