Krokiety z grzybami

Delikatne naleśniki, aromatyczny farsz z leśnych grzybów i chrupiąca panierka to klasyk idealny na święta, obiad lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

NALEŚNIKI NA KROKIETY

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane do smażenia

FARSZ GRZYBOWY

  • ok. 1 kg mrożonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)
  • 2 cebule
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło klarowane do smażenia

PANIERKA

  • 1 szklanka ciasta naleśnikowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • Bułka tarta

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę i dodaj sól. Wlej mleko i wymieszaj rózgą, aby nie było grudek. Dodaj jajka oraz roztopione masło – wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
(Możesz odstawić ciasto na 15 min – naleśniki będą elastyczniejsze).Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż cienkie naleśniki. Odstaw do przestygnięcia.


Grzyby obgotuj około pół godziny, następnie odsącz na sicie i wrzuć na patelnię niech odparują wodę. Gdy zaczną się podsmażać, dodaj 2–3 łyżki masła klarowanego. Cebulę posiekaj w kostkę, dodaj do grzybów i smaż do zarumienienia. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu. Całość możesz drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę


Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu. Złóż boki do środka, a następnie zwijaj jak krokiet/roladkę. Odkładaj na deskę szwem do dołu.


Odkładaj na deskę szwem do dołu. Krokiety obtocz najpierw w zawiesinie, a potem w bułce tartej. Delikatnie dociśnij panierkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż krokiety z każdej strony na złoty, chrupiący kolor. Podawaj gorące – świetne z barszczem czerwonym lub jako samodzielna przekąska.


WSKAZÓWKI

Farsz musi być suchy – zbyt mokry rozmiękczy naleśniki.

Jeśli farsz jest mało aromatyczny, dodaj: łyżeczkę sosu sojowego, odrobinę majeranku, ząbek czosnku

Krokiety można mrozić – najlepiej już obtoczone, ale przed smażeniem.

Jeśli ciasto naleśnikowe wydaje się za gęste, dodaj odrobinę mleka lub wody.

Leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *