Delikatne naleśniki, aromatyczny farsz z leśnych grzybów i chrupiąca panierka to klasyk idealny na święta, obiad lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis krok po kroku.
Składniki
NALEŚNIKI NA KROKIETY
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 jajka
- Szczypta soli
- Masło klarowane do smażenia
FARSZ GRZYBOWY
- ok. 1 kg mrożonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)
- 2 cebule
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Masło klarowane do smażenia
PANIERKA
- 1 szklanka ciasta naleśnikowego
- 0,5 szklanki mleka
- Bułka tarta
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę i dodaj sól. Wlej mleko i wymieszaj rózgą, aby nie było grudek. Dodaj jajka oraz roztopione masło – wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
(Możesz odstawić ciasto na 15 min – naleśniki będą elastyczniejsze).Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż cienkie naleśniki. Odstaw do przestygnięcia.

Grzyby obgotuj około pół godziny, następnie odsącz na sicie i wrzuć na patelnię niech odparują wodę. Gdy zaczną się podsmażać, dodaj 2–3 łyżki masła klarowanego. Cebulę posiekaj w kostkę, dodaj do grzybów i smaż do zarumienienia. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu. Całość możesz drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę

Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu. Złóż boki do środka, a następnie zwijaj jak krokiet/roladkę. Odkładaj na deskę szwem do dołu.

Odkładaj na deskę szwem do dołu. Krokiety obtocz najpierw w zawiesinie, a potem w bułce tartej. Delikatnie dociśnij panierkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż krokiety z każdej strony na złoty, chrupiący kolor. Podawaj gorące – świetne z barszczem czerwonym lub jako samodzielna przekąska.

WSKAZÓWKI
Farsz musi być suchy – zbyt mokry rozmiękczy naleśniki.
Jeśli farsz jest mało aromatyczny, dodaj: łyżeczkę sosu sojowego, odrobinę majeranku, ząbek czosnku
Krokiety można mrozić – najlepiej już obtoczone, ale przed smażeniem.
Jeśli ciasto naleśnikowe wydaje się za gęste, dodaj odrobinę mleka lub wody.
Leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami