Karczek pieczony

Pieczony karczek to klasyka polskiej kuchni – mięso jest aromatyczne, miękkie i soczyste dzięki odpowiedniej marynacie i długiemu pieczeniu. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kanapki na zimno. Dzięki mieszance ziół i przypraw uzyskasz głęboki, tradycyjny smak.

Składniki

  • Karczek wieprzowy – ok. 1,5 kg
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy (dowolnej, np. sarepskiej lub chrzanowej)

Wykonanie

W misce wymieszaj: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, paprykę słodką, czosnek granulowany, przyprawę do pieczeni oraz przyprawę do karkówki. Dodaj olej i musztardę, wymieszaj na gęstą pastę.

Karczek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj mięso dokładnie przygotowaną marynatą – również w zagłębieniach i po bokach. Włóż do rękawa do pieczenia i odstaw na minimum 4–6 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Wyjmij mięso z lodówki na ok. 30 minut, aby się ogrzało. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.


Piecz przez 1,5 godziny.( godzina pieczenia na kg mięsa) Po upieczeniu odstaw mięso na 10–15 minut, aby „odpoczęło” i było soczyste.


Wskazówki

Mięso świetnie smakuje również na zimno – łatwo się kroi i jest idealne na kanapki.

Nie skracaj marynowania – im dłużej mięso nasiąka przyprawami, tym smaczniejsze.

Jeśli chcesz, dodaj 1 cebulę pokrojoną w piórka – możesz ułożyć ją pod mięsem, powstanie aromatyczny sos.

Aby karczek był bardzo miękki, piecz w niższej temperaturze (np. 160–170°C) przez ok. 2,5 godziny.

Do sosu po pieczeniu można dodać 1 łyżkę masła lub trochę wody/bulionu, aby powstał pyszny sos do polania mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *