Te babeczki pachną świętami jeszcze zanim wyjmiesz je z piekarnika. Połączenie czekolady, kakao i przyprawy piernikowej daje cudownie korzenny aromat, a śliwkowe powidła w środku sprawiają, że każda babeczka jest wyjątkowo wilgotna i pełna smaku. Zrobisz je szybko – to świetny wypiek nawet „na ostatnią chwilę”.
Składniki
na 12 sztuk
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1–1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- powidła śliwkowe (około 1 mały słoiczek)
Wykonanie
W rondelku rozpuść masło z połamaną na kawałki czekoladą. Podgrzewaj bardzo delikatnie, tylko do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i krótko zmiksuj lub energicznie wymieszaj rózgą. Dodaj śmietanę oraz mleko. Wlej przestudzoną, płynną czekoladę z masłem i wymieszaj do połączenia.
Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką – tylko do połączenia. Masa powinna być gęsta i jednolita.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż łyżkę ciasta, dodaj 1 małą łyżeczkę powideł i przykryj kolejną porcją ciasta tak, aby foremki były wypełnione do ok. 3/4 wysokości.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 20–25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Wskazówki
Babeczki świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe, ale następnego dnia są jeszcze bardziej wilgotne i aromatyczne.
Ciasto mieszaj tylko do momentu połączenia – dzięki temu babeczki będą miękkie i nie zrobią się „glinowate”.
Jeśli chcesz, do środka możesz dodać także kostkę czekolady – będą jeszcze bardziej czekoladowe.
Przyprawę do piernika możesz zrobić domową lub użyć gotowej; najlepiej takiej bez dodatku mąki.
Powidła idealnie pasują do piernikowego aromatu, ale możesz zamienić je na konfiturę wiśniową lub żurawinową.
