To klasyczne, warstwowe ciasto Delicje to połączenie kruchego ciasta, soczystej masy jabłkowej i aksamitnego, lekkiego sernika gotowanego. Całość wieńczy czekoladowa polewa i chrupiące prażone migdały. Ciasto jest efektowne, pięknie się kroi i idealnie sprawdza się na święta, rodzinne uroczystości i weekendowe słodkości.
Składniki
Kruche ciasto (3 blaty)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 łyżka smalcu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki wiśniowe (proszek)
Masa serowa (gotowana)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kg sera (może być z wiaderka, gładki)
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
Polewa czekoladowa - 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo - płatki migdałowe – uprażone na suchej patelni
Wykonanie
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Podziel na 3 równe części, przełóż do formy (ok. 24×38 cm lub podobna), wyrównaj i piecz każdy placek osobno w 180°C, ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Ostudź.




Jabłka zagotuj z masłem, wsyp dwie galaretki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wyłóż ją na pierwszy upieczony placek. Przykryj drugim.




Żółtka utrzyj z cukrem i miękkim masłem na jasną, puszystą masę.

Dodaj ser, dokładnie wymieszaj.

Ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj do masy.


Całość przełóż do garnka i gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.

Proszek budyniowy rozprowadź w mleku i wlej do gorącej masy. Ponownie zagotuj, aż masa zgęstnieje.

Gorącą masę wyłóż na drugi placek, przykryj trzecim.

Masło, cukier i mleko umieść w garnuszku, podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj kakao i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Wierzch ciasta polej ciepłą polewą czekoladową i posyp prażonymi migdałami.

Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – ciasto musi się dobrze schłodzić i połączyć.

Wskazówki
Możesz użyć galaretek o innym smaku – malinowa lub porzeczkowa też świetnie się sprawdzi.
Jeśli chcesz, żeby ciasto było bardziej miękkie, możesz każdy placek lekko skropić herbatą lub sokiem jabłkowym.
Masę jabłkową nakładaj, gdy zacznie tężeć – wtedy nie wypłynie na boki.
Masa serowa najlepiej rozprowadza się na gorąco, więc nie czekaj aż ostygnie.
Ciasto kroi się najlepiej po całonocnym chłodzeniu.
