Ciasto Delicje

To klasyczne, warstwowe ciasto Delicje to połączenie kruchego ciasta, soczystej masy jabłkowej i aksamitnego, lekkiego sernika gotowanego. Całość wieńczy czekoladowa polewa i chrupiące prażone migdały. Ciasto jest efektowne, pięknie się kroi i idealnie sprawdza się na święta, rodzinne uroczystości i weekendowe słodkości.

Składniki

Kruche ciasto (3 blaty)

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa

  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki wiśniowe (proszek)

Masa serowa (gotowana)

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kg sera (może być z wiaderka, gładki)
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka

    Polewa czekoladowa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

    Dodatkowo
  • płatki migdałowe – uprażone na suchej patelni

Wykonanie

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Podziel na 3 równe części, przełóż do formy (ok. 24×38 cm lub podobna), wyrównaj i piecz każdy placek osobno w 180°C, ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Ostudź.


Jabłka zagotuj z masłem, wsyp dwie galaretki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wyłóż ją na pierwszy upieczony placek. Przykryj drugim.


Żółtka utrzyj z cukrem i miękkim masłem na jasną, puszystą masę.


Dodaj ser, dokładnie wymieszaj.


Ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj do masy.


Całość przełóż do garnka i gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.


Proszek budyniowy rozprowadź w mleku i wlej do gorącej masy. Ponownie zagotuj, aż masa zgęstnieje.


Gorącą masę wyłóż na drugi placek, przykryj trzecim.


Masło, cukier i mleko umieść w garnuszku, podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj kakao i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Wierzch ciasta polej ciepłą polewą czekoladową i posyp prażonymi migdałami.


Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – ciasto musi się dobrze schłodzić i połączyć.


Wskazówki

Możesz użyć galaretek o innym smaku – malinowa lub porzeczkowa też świetnie się sprawdzi.

Jeśli chcesz, żeby ciasto było bardziej miękkie, możesz każdy placek lekko skropić herbatą lub sokiem jabłkowym.

Masę jabłkową nakładaj, gdy zacznie tężeć – wtedy nie wypłynie na boki.

Masa serowa najlepiej rozprowadza się na gorąco, więc nie czekaj aż ostygnie.

Ciasto kroi się najlepiej po całonocnym chłodzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *