Sałatka z ananasem, żółtym serem i orzechami

To jedna z tych sałatek, które robią się niemal same. Soczysty ananas, delikatny żółty ser, chrupiące orzechy włoskie i aromatyczny seler konserwowy tworzą razem idealne połączenie słodko-słone. Dodatek majonezu sprawia, że sałatka jest bardziej aksamitna i jeszcze lepiej się łączy. Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, przyjęcie lub jako szybki dodatek do obiadu.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • 1 mała puszka selera konserwowego (odsączona)
  • 4–5 plastrów ananasa z puszki lub ok. 1 szklanka kostki
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie


Jajka ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Ananasa pokrój i odsącz z nadmiaru soku. Seler konserwowy dobrze odsącz z zalewy. Orzechy posiekaj — niezbyt drobno.


W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj jogurt grecki i majonez, dopraw solą oraz pieprzem.


Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.


Wierzch posyp orzechami.


Wskazówki

Możesz dodać łyżeczkę musztardy, jeśli wolisz wyraziste sałatki.

Proporcje majonezu i jogurtu możesz dowolnie zmieniać — jeśli lubisz bardziej kremową sałatkę, dodaj łyżkę majonezu więcej.

Orzechy po lekkim podprażeniu będą intensywnie pachnieć i lepiej chrupać.

Sałatkę warto schłodzić przed podaniem — składniki „zwiążą się” i smak będzie pełniejszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *