Ta surówka to świetny dodatek do obiadu – lekka, delikatnie słodko-kwaśna, z przyjemną nutą koperku i jogurtowo-miodowym sosem. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje jak z najlepszej domowej kuchni.
Składniki
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 2–3 ogórki kiszone
- 1 jabłko (najlepiej słodko-kwaśne)
- 1 mały por (biała i jasnozielona część)
- 1/2 cebuli
- garść kopru
Sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu (do smaku)
Wykonanie

Kapustę pekińską posiekaj w cienkie paseczki. Przełóż do dużej miski. Pora przekrój wzdłuż i pokrój bardzo cienko. Cebulę posiekaj drobno. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki przełóż do miski.

Dodaj jogurt, majonez, oliwę, sok z cytryny, miód i pieprz dokładnie wymieszaj.



Odstaw na 10–15 minut, by smaki się połączyły.

Wskazówki
Miód możesz zastąpić odrobiną cukru, ale miód daje najładniejszy aromat.
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak – dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych do sosu.
Surówka jest najlepsza świeża, ale może stać w lodówce 6–8 godzin.
Por i cebula mogą dodać ostrości – jeśli chcesz delikatniejszą surówkę, sparz je wrzątkiem lub dodaj mniej.