Placuszki serowe z bananami

Placuszki serowe z bananami – delikatne, puszyste i przepyszne!

Dziś mam dla Was coś pysznego na śniadanie lub słodki podwieczorek — placuszki serowe z bananami . Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachną cynamonem i wanilią, a banany nadają im naturalnej słodyczy.
Najlepsze z dodatkiem serka wiejskiego, owoców i odrobiny miodu!

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 200 g twarogu (może być półtłusty lub tłusty)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 1–2 łyżki mąki kokosowej (lub pszennej, jeśli wolisz)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • serek wiejski do podania
  • cukier puder do posypania
  • miód i dowolne owoce do dekoracji

Wykonanie

Banany rozgnieć widelcem w misce na gładką masę. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem.


Wrzuć twaróg, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko połącz, żeby powstała jednolita, gęsta masa.


Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli używasz mąki kokosowej, dodaj jej mniej — bardzo chłonie wilgoć. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, ale lekko lejąca.


Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej)


Gotowe placuszki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Podawaj ciepłe, z łyżką serka wiejskiego, świeżymi owocami (np. bananami, borówkami) i odrobiną miodu. Można też oprószyć cukrem pudrem – będą wyglądały jak z bajki!


Wskazówki

Placuszki świetnie smakują też następnego dnia — wystarczy je lekko podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.

Jeśli chcesz, by placuszki były bardziej puszyste — oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę, a potem delikatnie wmieszaj do masy.

Twaróg możesz rozgnieść widelcem lub zmielić — zależnie od tego, czy lubisz gładkie, czy lekko grudkowate placuszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *