Dziś mam dla Was ekspresowy przepis na moją ulubioną, lekką surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i koperku. Idealna do obiadu – pasuje praktycznie do wszystkiego: do mielonych, ryby, pieczonego kurczaka czy kotletów schabowych. Jest świeża, chrupiąca i pachnąca koperkiem. Robi się ją dosłownie w kilka minut! 
Składniki
- ½ główki kapusty pekińskiej
 - 2-3 średnie marchewki
 - 2 łyżki świeżego koperku (może być też mrożony)
 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
 - 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
 - sól i świeżo mielony pieprz do smaku
 - opcjonalnie: szczypta cukru lub odrobina miodu, jeśli lubicie delikatnie słodszą surówkę
 
Wykonanie
Kapustę pekińską myję, osuszam i kroję w cienkie paseczki.

Marchewkę obieram i ścieram na drobnych oczkach tarki.

W dużej misce łączę kapustę z marchewką, dodaję sól i odstawiam na około 5–10 minut, żeby kapusta lekko zmiękła.

Dodaję koperek, sok z cytryny, oliwę oraz ewentualnie cukier lub miód.

Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku pieprzem.

Wskazówki:
W wersji fit możecie zamiast oliwy dodać łyżkę jogurtu naturalnego – wychodzi lekka i orzeźwiająca.
Surówka najlepiej smakuje po 15–20 minutach, kiedy składniki się przegryzą.
Można ją też przygotować chwilę wcześniej i trzymać w lodówce – wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak, dodajcie odrobinę szczypiorku lub czosnku granulowanego.