Placki cukiniowo ziemniaczane z marchewką

Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z marchewką to pyszna, domowa wersja klasycznych placków ziemniaczanych – delikatniejsze, bardziej kolorowe i cudownie aromatyczne, proste składniki, krótka lista czynności i niezawodny efekt: chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, z nutką koperku i ziół prowansalskich. Idealne na obiad, kolację lub ciepłą przekąskę z ulubionym sosem!

Składniki

  • 3–4 średnie ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki mąki pszennej (lub innej – np. orkiszowej)
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Wykonanie


Ziemniaki, marchewkę, cebulę i cukinię umyj, obierz (oprócz cukinii) i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Jeśli cukinia ma dużo wody, odciśnij ją delikatnie w dłoniach lub przez ściereczkę.


Starte warzywa przełóż do miski. Dodaj jajko, śmietanę, mąkę, koperek oraz przyprawy – sól, pieprz i zioła prowansalskie.


Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką – masa powinna być gęsta, ale nie sucha. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki.


Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje masy i spłaszczaj na cienkie placuszki.


Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor – około 3–4 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Placuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze gorące i chrupiące.
Podawaj z sosem czosnkowym lub koperkowym – świetnie podkreślają ich delikatny smak.


Wskazówki

W sezonie letnim świetnie smakują z sosem jogurtowo-koperkowym i świeżymi ziołami.

Jeśli chcesz, żeby placuszki były bardziej chrupiące, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.

Do masy możesz dodać też łyżkę tartego sera żółtego lub parmezanu – będą bardziej aromatyczne.

Cukinię zawsze dobrze odciśnij z wody – dzięki temu placuszki nie będą się rozpadać.

Jeśli chcesz, możesz upiec placuszki w piekarniku – na blasze z papierem do pieczenia w 200°C przez ok. 20–25 minut (obracając w połowie pieczenia).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *