Wątróbka w sosie miodowo musztardowym

Wątróbka drobiowa w sosie miodowo-musztardowym to danie, które łączy w sobie delikatność wątróbki z lekko słodko-pikantnym, aromatycznym sosem. Prosto, domowo i z pomysłem na wyjątkowy obiad! To idealny sposób, by przełamać klasyczny smak wątróbki i nadać jej nowego charakteru – sos miodowo-musztardowy pięknie ją otula, a cebulka dodaje słodyczy i głębi smaku.

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do indyka (lub drobiu)
  • pieprz do smaku
  • mąka pszenna
    olej do smażenia

Wykonanie

Wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i żyłek, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.



Do wątróbki dodaj przyprawy i wymieszaj. Odstaw na dwie godziny a najlepiej na całą noc.

Na większej patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Zdejmij ją z patelni i odłóż na talerz.



Na tej samej patelni, w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
Wątróbkę obtocz lekko w mące i smaż z obu stron na średnim ogniu po 3–4 minuty – do lekkiego zarumienienia.
Nie smaż jej zbyt długo, żeby nie była twarda!



Gdy wątróbka będzie podsmażona, dodaj ponownie cebulę.


W małej miseczce wymieszaj łyżkę mąki ze szklanką wody, a następnie wlej sos na patelnię. Całość delikatnie wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.


Po tym czasie sos zgęstnieje i pięknie połączy się z wątróbką. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze pieprzem, majerankiem lub odrobiną miodu czy musztardy, jeśli chcesz, by był bardziej słodki.
Podaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z kaszą i ogórkiem kiszonym.


Wskazówki

Wątróbkę zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, wtedy nie puści soku i pozostanie miękka.

Nie sol wątróbki przed smażeniem! – sól dodaj dopiero na końcu, żeby nie zrobiła się twarda.

Możesz dodać 1–2 łyżki śmietanki 18% do sosu, jeśli wolisz bardziej kremowy efekt.

Dla delikatniejszego smaku możesz wymieszać musztardę sarepską z dijon – nada daniu lekko francuskiego charakteru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *