Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to klasyk kuchni domowej – prosta, zdrowa i zawsze pyszna. Idealnie pasuje do kotletów, ryby, gulaszu czy ziemniaczków. Jest pełna witaminy C, chrupiąca i aromatyczna.

Składniki

  • ok. 400 g kiszonej kapusty (niekwaśnej, najlepiej domowej)
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub do smaku)
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku (ale nie płucz – wtedy straci smak i wartości!). Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją delikatnie przepłukać zimną wodą. Następnie drobno posiekaj nożem.


Marchewkę i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.


W dużej misce połącz kapustę, startą marchewkę, jabłko, cebulę i natkę pietruszki.


Dodaj oliwę z oliwek, cukier i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj – jeśli surówka jest zbyt kwaśna, możesz dodać odrobinę więcej cukru lub startego jabłka.


Odstaw surówkę na minimum 15–20 minut w chłodne miejsce, by smaki się „przegryzły”. Najlepsza jest po godzinie lub dwóch – wtedy jest idealnie aromatyczna i soczysta.


Wskazówki

Jeśli chcesz, możesz przygotować ją wcześniej – w lodówce spokojnie postoi 2–3 dni i z czasem staje się jeszcze lepsza!

Surówka najlepiej smakuje z kapusty kiszonej z beczki lub domowej, nie pasteryzowanej ze sklepu.

Jeśli chcesz, możesz dodać łyżeczkę kminku lub kilka kropli soku z cytryny – podbije smak i ułatwi trawienie.

Oliwę z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno – świetnie pasuje do kapusty.

Surówka świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi, ale też jako dodatek do kaszy gryczanej lub pierogów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *