Puszysty omlet z jabłkiem to szybki i delikatny deser lub słodkie śniadanie, które zawsze wychodzi. Leciutki jak chmurka, pachnący wanilią i jabłkiem – doskonały z odrobiną miodu, jogurtem lub oprószony cukrem pudrem. Taki omlet przygotujesz w kilka minut, a jego smak przypomina najlepszy domowy wypiek.
Składniki
- 3 białka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki migdałowej (lub zwykłej, jeśli wolisz)
- 1 średnie jabłko
Wykonanie
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki. Jeśli jabłko jest bardzo soczyste, lekko je odciśnij z nadmiaru soku.

W czystej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy będą już gęste i błyszczące, dodaj cukier waniliowy i delikatnie zmiksuj.

Dodaj do piany żółtko, proszek do pieczenia i mąkę migdałową. Wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką – tylko do połączenia składników, żeby piana nie opadła. Na koniec dodaj starte lub pokrojone jabłko i ponownie lekko wymieszaj.

Na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzej odrobinę masła lub oleju. Wylej masę i smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 4–5 minut, aż spód się zarumieni.

Gdy góra lekko się zetnie, przewróć omlet na drugą stronę (można pomóc sobie talerzem) i smaż jeszcze 2–3 minuty.

Gotowy omlet możesz posypać cukrem pudrem, polać miodem, dodać kilka plasterków świeżego jabłka lub kleks gęstego jogurtu naturalnego.
Wskazówki
Najlepiej smakuje prosto z patelni, jeszcze ciepły i lekko rumiany.
Żeby omlet był naprawdę puszysty, nie mieszaj zbyt długo po dodaniu mąki – delikatność piany to sekret sukcesu.
Możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu, jeśli lubisz bardziej korzenny smak.
Zamiast mąki migdałowej świetnie sprawdzi się mąka kokosowa lub orkiszowa.
Jeśli chcesz, by omlet był bardziej deserowy – dodaj do środka łyżeczkę miodu lub kilka rodzynek.