Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to jedno z tych dań, które łączą prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Cienkie, delikatne naleśniki z aromatycznym farszem ze szpinaku, czosnku i słonej fety to propozycja idealna na obiad, kolację lub elegancką przekąskę. Można je podać na ciepło z sosem jogurtowym, beszamelowym lub po prostu zapieczone pod delikatną warstwą sera.

Składniki

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (do ciasta + odrobina do smażenia)

Na farsz:

  • 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 150–200 g sera feta
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej lub kilka łyżek śmietanki 18% dla kremowości

Wykonanie

Ciasto naleśnikowe
W garnku wymieszaj mleko, wodę, jajka i sól. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodaj łyżkę oleju i jeszcze raz zamieszaj.


Patelnię naleśnikową lekko natłuść i dobrze rozgrzej. Wlewaj porcję ciasta, rozprowadzając je równomiernie po dnie.


Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz i przykrywaj ściereczką, by pozostały miękkie.


Jeśli używasz mrożonego szpinaku – rozmroź go i odciśnij nadmiar wody. Ja użyłam świeżego. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, dodaj posiekany czosnek i lekko podsmaż, aż zacznie pachnieć.


Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut, aż zmięknie i odparuje płyn.


Dopraw solą, pieprzem i – jeśli lubisz – odrobiną gałki muszkatołowej.


Gdy masa lekko przestygnie, dodaj pokruszoną fetę i dokładnie wymieszaj.


Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwijaj w rulon lub trójkąt.


Można je podać od razu, zapiec w naczyniu żaroodpornym lub podpiec na patelni posypując odrobiną żółtego sera.


Naleśniki ze szpinakiem i fetą smakują doskonale same, ale świetnie komponują się z sosem czosnkowym, jogurtowym lub pomidorowym.


Wskazówki

  • Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy farsz, dodaj 2–3 łyżki śmietanki 18% lub ricotty.
  • Ciasto naleśnikowe możesz przygotować dzień wcześniej – po prostu przechowaj je w lodówce.
  • Do farszu pasują też dodatki: suszone pomidory, podsmażona cebulka lub garść startego żółtego sera.
  • Naleśniki można również zapiec – wystarczy ułożyć je w naczyniu, polać lekkim sosem beszamelowym, posypać tartym serem i zapiec 15 minut w 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *