Kieszonki drobiowe z brokułem

Kieszonki drobiowe z brokułem to świetne danie na rodzinny obiad czy spotkanie z bliskimi. Nadzienie z brokuła i serów jest aksamitne i pełne aromatu, a całość pięknie prezentuje się na talerzu. Ser na wierzchu nadaje im złocistego wykończenia i dodatkowej porcji smaku.

Składniki

Mięso

  • 6 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Nadzienie

  • 1 brokuł
  • 150 g sera cheddar (starty)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 2–3 łyżki serka kanapkowego (np. śmietankowego)
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • garść startego sera cheddar do posypania


Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam i rozdrabniam widelcem.


Dodaję serek kanapkowy, czosnek oraz starty cheddar. Doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.


Każdą pierś kurczaka myję, osuszam i delikatnie nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Nacieram mięso solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.


Do przygotowanych kieszonek wkładam farsz z brokuła i serka.


Układam mięso w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem wyjmuję kieszonki i posypuję startym cheddarem, po czym zapiekam do roztopienia sera.


Wskazówki

Podawaj z ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi, a do tego ulubiona surówka – np. z marchewki, jabłka i selera albo świeża sałatka z ogórkiem.

Kieszonki najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym – wtedy zachowują soczystość.

Możesz użyć także sera mozzarella lub goudy – farsz będzie delikatniejszy.

Jeśli chcesz, dodaj do nadzienia odrobinę gałki muszkatołowej – świetnie podkreśla smak brokuła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *