Aromatyczny piernik to kwintesencja świątecznych smaków i zapachów. Pachnący cynamonem, goździkami i miodem, zachwyca swoją wilgotną konsystencją i delikatną słodyczą. To klasyk, który zawsze wprowadza ciepłą, świąteczną atmosferę. 🎄✨
Składniki
- 2 jajka
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 20 g kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
Opcjonalnie
- Mieszanka bakalii ( rodzynki, żurawina, orzechy)
Polewa
- Czekolada mleczna
- 2 łyżki śmietany
Dodatkowo
- Płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Do miski przesiej mąkę z sodą i kakao, dodaj cukier i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej, mleko i miód. Ponownie wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz około 45 minut lub do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuść ze śmietaną i polej wysuszony piernik, wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!!
Aromatyczny i gustownie przybrany 🙂
Dziękuję 😍