Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami, masą budyniową, kajmakiem i bitą śmietaną to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Warstwowe połączenie kruchych herbatników, aksamitnej masy budyniowej i słodkiego, kremowego kajmaku tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Całość zwieńczona jest lekką, puszystą bitą śmietaną, która dodaje deserowi subtelnej lekkości. Proste w przygotowaniu, bez konieczności pieczenia — idealne na każdą okazję, kiedy masz ochotę na efektowny i pyszny deser bez włączania piekarnika.

Składniki

  • 500 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masła
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Wykonanie

Odlej szklankę mleka, resztę zagotuj z 3 łyżkami cukru, w pozostałym mleku wymieszaj budynie, wlej na gotujące mleko masę budyniową i ugotuj budyń. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodaj po łyżce zimnego budyniu, utrzyj puszysty krem. Blachę o wymiarach 30×20 wyłóż folią aluminiową i na dnie ułóż warstwę herbatników, rozsmaruj krem budyniowy, przykryj kolejną warstwą herbatników, posmaruj masą kajmakową i ułóż kolejną warstwę herbatników.

Dobrze chłodną śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodaj mascarpone, wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *