Aromatyczna, pełna głębokiego smaku suszonych grzybów i delikatnych przypraw – wigilijna zupa grzybowa to danie, które wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Serwowana z makaronem łazankami, zachwyca prostotą i tradycją, będąc nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.
Składniki
- Garść suszonych np. borowików lub podgrzybków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- Po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
- Marchewkę
- Pietruszkę
- Kawałek selera
Dodatkowo
- Makaron łazanki
Wykonanie
Grzyby opłucz w zimnej wodzie i zostaw do namoczenia na całą noc.
Następnego dnia wyjmij grzyby na sito. Wodę z namoczonych grzybków przelej do garnka, dolej wody lub bulionu warzywnego.
Cebulę obierz i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj pokrojone odcedzone grzyby, obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i podsmaż chwilę.
Następnie przełóż do wywaru, dodaj ziele, liście i pieprz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj aż grzyby zmiękną.
Na koniec zupę zabiel zahartowaną w wywarze śmietaną wymieszaną z mąką, gotuj jeszcze około 2 minuty.
Podawaj z ugotowanymi łazankami i posypaną natką pietruszki.
Smacznego!!