Prosta zupa grzybowa na wigilię

Aromatyczna, pełna głębokiego smaku suszonych grzybów i delikatnych przypraw – wigilijna zupa grzybowa to danie, które wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Serwowana z makaronem łazankami, zachwyca prostotą i tradycją, będąc nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.

Składniki

  • Garść suszonych np. borowików lub podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • Po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Marchewkę
  • Pietruszkę
  • Kawałek selera
Dodatkowo
  • Makaron łazanki

Wykonanie

Grzyby opłucz w zimnej wodzie i zostaw do namoczenia na całą noc.

Następnego dnia wyjmij grzyby na sito. Wodę z namoczonych grzybków przelej do garnka, dolej wody lub bulionu warzywnego.

Cebulę obierz i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj pokrojone odcedzone grzyby, obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i podsmaż chwilę.

Następnie przełóż do wywaru, dodaj ziele, liście i pieprz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj aż grzyby zmiękną.

Na koniec zupę zabiel zahartowaną w wywarze śmietaną wymieszaną z mąką, gotuj jeszcze około 2 minuty.

Podawaj z ugotowanymi łazankami i posypaną natką pietruszki.

Smacznego!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *