Dżem brzoskwiniowy

Domowy dżem brzoskwiniowy ma piękny, złocisto-pomarańczowy kolor i delikatną konsystencję. Jest słodki, ale z przyjemną nutą kwaskowatości dzięki dodatkowi cytryny. To świetny sposób, aby zachować smak lata na zimowe dni – będzie idealny do pieczywa, naleśników, racuchów, ale też jako nadzienie do ciast i rogalików.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych, słodkich brzoskwiń
  • 600–700 g cukru (w zależności od słodyczy owoców)
  • sok z 1 cytryny

Brzoskwinie myję, nacinam skórkę, sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki. Usuwam pestki, a miąższ kroję na pół.


Pokrojone owoce przekładam do dużego garnka z grubym dnem. Dodaję cukier i sok z cytryny. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aby owoce puściły sok.


Garnek stawiam na średnim ogniu i gotuję, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje, blenduję dżem na gładko (lub zostawiam kawałki owoców, jeśli lubię dżem z „pestkami owocowymi”).


Gotuję jeszcze 20–30 minut, aż dżem będzie gęsty i błyszczący.



Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem. Przykrywam kocem i zostawiam do wystudzenia.


Wskazówki Ani

Jeśli chcesz dżem mniej słodki, możesz zmniejszyć ilość cukru do 500 g – ale pamiętaj, że wtedy trzeba przechowywać słoiki w chłodzie.

Jeśli lubisz dżem bardzo gęsty, możesz wydłużyć gotowanie albo dodać łyżeczkę pektyny pod koniec.

Dżem będzie miał piękny aromat, jeśli dodasz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego albo kawałek laski wanilii w trakcie gotowania.

Do smaku świetnie pasuje też szczypta cynamonu albo imbiru.

Najlepiej wybierać dojrzałe, miękkie brzoskwinie – wtedy dżem wychodzi słodszy i bardziej aromatyczny.

2 komentarze do “Dżem brzoskwiniowy”

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *