Domowy dżem brzoskwiniowy ma piękny, złocisto-pomarańczowy kolor i delikatną konsystencję. Jest słodki, ale z przyjemną nutą kwaskowatości dzięki dodatkowi cytryny. To świetny sposób, aby zachować smak lata na zimowe dni – będzie idealny do pieczywa, naleśników, racuchów, ale też jako nadzienie do ciast i rogalików.

Składniki
- 2 kg dojrzałych, słodkich brzoskwiń
- 600–700 g cukru (w zależności od słodyczy owoców)
- sok z 1 cytryny

Brzoskwinie myję, nacinam skórkę, sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki. Usuwam pestki, a miąższ kroję na pół.

Pokrojone owoce przekładam do dużego garnka z grubym dnem. Dodaję cukier i sok z cytryny. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aby owoce puściły sok.

Garnek stawiam na średnim ogniu i gotuję, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje, blenduję dżem na gładko (lub zostawiam kawałki owoców, jeśli lubię dżem z „pestkami owocowymi”).

Gotuję jeszcze 20–30 minut, aż dżem będzie gęsty i błyszczący.

Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem. Przykrywam kocem i zostawiam do wystudzenia.

Wskazówki Ani
Jeśli chcesz dżem mniej słodki, możesz zmniejszyć ilość cukru do 500 g – ale pamiętaj, że wtedy trzeba przechowywać słoiki w chłodzie.
Jeśli lubisz dżem bardzo gęsty, możesz wydłużyć gotowanie albo dodać łyżeczkę pektyny pod koniec.
Dżem będzie miał piękny aromat, jeśli dodasz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego albo kawałek laski wanilii w trakcie gotowania.
Do smaku świetnie pasuje też szczypta cynamonu albo imbiru.
Najlepiej wybierać dojrzałe, miękkie brzoskwinie – wtedy dżem wychodzi słodszy i bardziej aromatyczny.

Świetny przepis 🙂
Dziękuje;)