Zupy kremy to zawsze dobry pomysł – sycące, aromatyczne i pełne warzyw. Tym razem przygotowałam zupę krem z pieczonej cukinii, która zyskuje wyjątkowy smak dzięki pieczeniu z czosnkiem, cebulą i ziołami. Dodatek szpinaku sprawia, że krem ma piękny, zielony kolor, a feta i prażony słonecznik nadają mu charakteru i lekkości.
To danie idealne na obiad lub kolację – eleganckie, ale bardzo proste w przygotowaniu. Podaję je z zapiekaną bagietką z mozzarellą – chrupiącą, ciągnącą się i cudownie pasującą do kremowej zupy.
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- garść świeżego szpinaku
- 100 ml śmietany 30% lub 18%
- 80 g sera feta
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Do podania:
- bagietka zapiekana z mozzarellą
Wykonanie

Cukinię, ziemniaki i cebulę kroję na kawałki. Czosnek zostawiam w łupince. Wszystko układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

Upieczone warzywa przekładam do garnka. Czosnek wyciskam z łupinek i dorzucam do reszty. Dodaję garść świeżego szpinaku i blenduję całość na gładki krem, dolewając tyle gorącej wody lub bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Wlewam śmietankę, mieszam i podgrzewam na małym ogniu. Sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Zupę podaję gorącą, udekorowaną pokruszoną fetą i posypaną prażonym słonecznikiem.
Obok serwuję bagietkę zapiekaną z mozzarellą – chrupiącą, złocistą i cudownie ciągnącą się.
Wskazówki
- Zamiast szpinaku możesz użyć garści rukoli – zupa będzie miała bardziej pikantny posmak.
- Jeśli chcesz lżejszą wersję, pomiń śmietanę – krem nadal będzie aksamitny.
- Prażony słonecznik możesz zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi.
- Bagietkę możesz zapiec też z dodatkiem czosnku i masła – jeszcze bardziej pasuje do tej zupy.
Piękne zdjęcia 😍
Dziękuje bardzo 🙂