Zupa krem z pieczonej cukinii ze szpinakiem i fetą

Zupy kremy to zawsze dobry pomysł – sycące, aromatyczne i pełne warzyw. Tym razem przygotowałam zupę krem z pieczonej cukinii, która zyskuje wyjątkowy smak dzięki pieczeniu z czosnkiem, cebulą i ziołami. Dodatek szpinaku sprawia, że krem ma piękny, zielony kolor, a feta i prażony słonecznik nadają mu charakteru i lekkości.

To danie idealne na obiad lub kolację – eleganckie, ale bardzo proste w przygotowaniu. Podaję je z zapiekaną bagietką z mozzarellą – chrupiącą, ciągnącą się i cudownie pasującą do kremowej zupy.

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • garść świeżego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30% lub 18%
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Do podania:

  • bagietka zapiekana z mozzarellą

Wykonanie

Cukinię, ziemniaki i cebulę kroję na kawałki. Czosnek zostawiam w łupince. Wszystko układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

Upieczone warzywa przekładam do garnka. Czosnek wyciskam z łupinek i dorzucam do reszty. Dodaję garść świeżego szpinaku i blenduję całość na gładki krem, dolewając tyle gorącej wody lub bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Wlewam śmietankę, mieszam i podgrzewam na małym ogniu. Sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Zupę podaję gorącą, udekorowaną pokruszoną fetą i posypaną prażonym słonecznikiem.
Obok serwuję bagietkę zapiekaną z mozzarellą – chrupiącą, złocistą i cudownie ciągnącą się.

Wskazówki

  • Zamiast szpinaku możesz użyć garści rukoli – zupa będzie miała bardziej pikantny posmak.
  • Jeśli chcesz lżejszą wersję, pomiń śmietanę – krem nadal będzie aksamitny.
  • Prażony słonecznik możesz zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi.
  • Bagietkę możesz zapiec też z dodatkiem czosnku i masła – jeszcze bardziej pasuje do tej zupy.

2 komentarze do “Zupa krem z pieczonej cukinii ze szpinakiem i fetą”

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *