Ciasto jogurtowe ze świeżymi brzoskwiniami to miękkie, lekkie i wilgotne ciasto z soczystymi kawałkami owoców. Idealne na lato, gdy brzoskwinie są dojrzałe, słodkie i pełne smaku. To prosty i szybki wypiek, który zawsze się udaje.
Składniki (tortownica 26 cm)
- 3 jajka
- 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
- 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego (ok. 3/4 szklanki)
- 100 ml oleju (np. rzepakowego)
- 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3–4 świeże brzoskwinie (w zależności od wielkości)
- cukier puder do posypania
Wykonanie

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaję olej, a następnie jogurt i delikatnie mieszam.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję stopniowo do masy. Mieszam tylko do połączenia składników.

Brzoskwinie myję, obieram ze skórki (można sparzyć wrzątkiem, wtedy skórka łatwiej schodzi), usuwam pestki i kroję owoce w średniej wielkości cząstki.

Tortownicę (26 cm) wykładam papierem do pieczenia.

Wlewam ciasto, wyrównuję powierzchnię i układam kawałki brzoskwiń na wierzchu, lekko wciskając w ciasto.

|Piekę w 180°C przez ok. 40–50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.

Po wystudzeniu posypuję ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje z filiżanką kawy lub herbaty.

Wskazówki
- Najlepiej wybierać dojrzałe, ale jeszcze jędrne brzoskwinie – wtedy podczas pieczenia zachowają kształt i nie rozpadną się.
- Jeśli owoce są bardzo soczyste, warto je lekko oprószyć mąką lub skrobią ziemniaczaną – dzięki temu sok nie wsiąknie w ciasto.
- Ciasto świetnie smakuje także z dodatkiem kruszonki albo płatków migdałowych posypanych na wierzch przed pieczeniem.
- Do masy możesz dodać odrobinę skórki cytrynowej – podkreśli smak brzoskwiń i nada ciastu świeżości.
