Ciasto z malinami i kruszonką na dużą blachę


Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, z malinową nutą i chrupiącą kruszonką na wierzchu. To typowe ciasto „do kawy i herbaty”, które świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania albo do popołudniowej filiżanki kawy.

Składniki

Ciasto:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 250 g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 500 g świeżych malin (mogą być też mrożone, ale bez rozmrażania)

Kruszonka:

  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie

Kruszonka

Masło kroję w kostkę, dodaję mąkę i cukier, zagniatam palcami do uzyskania grudek. Odstawiam do lodówki.

Ciasto – masa maślano-żółtkowa

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaję kolejno żółtka, cały czas miksując.


Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia .Do masy maślano-żółtkowej dodaję na przemian suche składniki i mleko, miksując na niskich obrotach do połączenia składników.


Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, łyżką, mieszam ją z ciastem, aby zachować puszystość. Ciasto wykładam na dużą blachę (ok. 25 × 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam maliny, a całość posypuję kruszonką.


Piekę w 180°C (góra–dół) przez 45–50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, a kruszonka stanie się złocista


Wskazówki

Po upieczeniu warto posypać je cukrem pudrem – będzie wyglądało jeszcze apetyczniej.

Jeśli używasz mrożonych malin, nie rozmrażaj ich – dodaj prosto na ciasto, wtedy nie puszczą za dużo soku.

Do kruszonki możesz dodać łyżeczkę cynamonu lub garść wiórków kokosowych – pięknie podkręci smak.

Ciasto świetnie smakuje też z innymi owocami: borówkami, wiśniami albo porzeczkami.

Budyniowe ciasto ucierane ze śliwkami

To ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia – delikatne, maślane, pachnące wanilią, ze słodko-kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Doskonale sprawdzi się do kawy, herbaty, a także jako ciasto na rodzinne spotkania.

Składniki

  • 1 kostka masła (200 g, w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek, bez cukru – ok. 40 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki (ok. 500 g, najlepiej węgierki)

Kruszonka:

  • 1/2 kostki masła (100 g, schłodzonego)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie

Śliwki myję, przekrawam na pół i usuwam pestki.


Kruszonka

Masło kroję w kostkę, dodaję mąkę i cukier, a następnie zagniatam palcami, aż powstaną grudki. Wstawiam do lodówki na czas przygotowywania ciasta.


Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaję kolejno po jednym jajku, miksując za każdym razem.


Następnie wsypuję budyń waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość miksuję krótko, tylko do połączenia składników.


Ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


Na wierzchu układam połówki śliwek skórką do dołu.



Posypuję przygotowaną kruszonką.


Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez ok. 45–50 minut, aż ciasto będzie złociste, a kruszonka chrupiąca.



|Wskazówki

Po upieczeniu warto ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem – będzie wyglądało jeszcze apetyczniej.

Śliwki możesz zastąpić innymi owocami sezonowymi, np. morelami, brzoskwiniami czy malinami.

Jeśli lubisz mocniej waniliowy smak, do ciasta możesz dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Kruszonkę możesz wzbogacić o cynamon lub garść płatków migdałowych.


Kotleciki szu szu z kokosem

Kotleciki szu szu z kokosem są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kokos w panierce nadaje im lekko egzotycznego smaku i pięknej, złocistej skórki. To świetna alternatywa dla klasycznych nuggetsów – smakują dzieciom i dorosłym, a na imprezie robią furorę.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

Piersi z kurczaka myję, osuszam i kroję w dowolnej wielkości.


Do miski wrzucam mięso, dodaję jajka, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam – powstaje gęsta masa kotlecikowa.


Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka wykładam na patelnie . Smażę na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.



Wskazówki

Świetnie komponują się z ryżem, frytkami, ziemniakami albo lekką surówką z kapusty pekińskiej.

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej lub odrobinę bułki tartej.

Kotleciki możesz również upiec w piekarniku (200°C, ok. 20 minut) lub w air fryerze – będą lżejsze.

Najlepiej smakują z dipem czosnkowym, jogurtowym albo ostrym sosem chili.


Sałatka brokułowa

To prosta i szybka sałatka, w której delikatny brokuł świetnie łączy się z kremowym jajkiem, soczystym pomidorem i ostrzejszą nutą czerwonej cebuli. Lekki sos jogurtowo-majonezowy dodaje całości kremowości, a koperek nadaje świeżości i aromatu.

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 5 jajka ugotowane na twardo
  • 6 pomidorów średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sos jogurtowo-majonezowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie


Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 5 minut – tak, aby był al dente (lekko chrupiący). Odstawiam do wystudzenia.


Jajka gotuję na twardo (ok. 8–9 minut od zagotowania wody). Obieram i kroję w ćwiartki.


Pomidory kroję w ósemki, cebulę w cienkie piórka. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy.


Na półmisku układam różyczki brokuła, pomidory, jajka i cebulkę. Całość polewam sosem i posypuję świeżym, posiekanym koperkiem.


Wskazówki

  • Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, do sosu możesz dodać 1 ząbek przeciśniętego czosnku.
  • Sałatka najlepiej smakuje schłodzona – możesz ją przygotować godzinę wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Pomidory możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi – będą wyglądały jeszcze ładniej.
  • Jeśli chcesz, dodaj do sałatki garść pestek słonecznika lub dyni – wprowadzą chrupkość.

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem

Sałatka z orzo i kurczakiem to połączenie lekkości i sytości w jednym daniu. Makaron jest delikatny i świetnie chłonie sos, kurczak dodaje białka i smaku, a ogórek z koperkiem wnoszą świeżość. To sałatka, którą można podać na obiad, zabrać do pracy albo przygotować na spotkanie z rodziną.

Składniki

  • 200 g makaronu orzo
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 długi ogórek szklarniowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Sos

  • 1 opakowanie sosu koperkowo-ziołowego
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie

Makaron orzo gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzam i studzę.

Pierś kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka, skrapiam oliwą i podsmażam na patelni, aż będzie złocista i soczysta. Odstawiam do wystudzenia.

Ogórki myję i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. Koperek siekam drobno.

Przygotowuję sos koperkowo-ziołowy – mieszam składniki, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem według uznania.

W dużej misce łączę makaron, kurczaka, ogórki, kukurydzę i koperek. Dodaję sos, mieszam i odstawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.

Wskazówki

  • Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub ugrillować – będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  • Jeśli lubisz wyraziste smaki, do sosu dodaj odrobinę czosnku.
  • Sałatkę można wzbogacić o paprykę lub oliwki – wprowadzą dodatkowy kolor i smak.
  • Najlepiej smakuje schłodzona – warto wstawić ją na pół godziny do lodówki przed podani

Szarlotka z bezą

Ta wersja szarlotki to prawdziwa klasyka – maślany, kruchy spód, aromatyczne jabłka z cynamonem, puszysta beza i złocista warstwa startego ciasta na wierzchu. Idealnie łączy słodycz, kwaskowatość i delikatną chrupkość.

Składniki


Ciasto kruche

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki śmietany

Masa jabłkowa

  • 2 kg jabłek antonówek
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza

  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego (dla koloru i lekkiego owocowego smaku)
  • 5 białek
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, siekam, aż powstanie kruszonka. Dodaję żółtka, śmietanę i cukier, szybko zagniatam ciasto.


Dzielę je na dwie części: większą i mniejszą. Owijam folią i schładzam w lodówce min. 30 minut.


Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Posypuje cukrem i odstawiam na pół godziny. Lekko odciskam.


Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam formę (ok. 25 × 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.


Podpiekam spód 15 minut w 180°C.


Na podpieczony spód wykładam masę jabłkową.


Na nią rozsmarowuję bezę.


Na wierzch ścieram na tarce drugą część ciasta, równomiernie posypując całość.


Piekę w 180°C przez 35–40 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.


Wskazówki

  • Ciasto kruche najlepiej wyrabiać szybko, żeby masło się nie rozpuściło – wtedy zachowa idealną kruchość.
  • Jabłka po starciu można lekko odcisnąć z soku – unikniesz zakalca.
  • Do bezy możesz dodać kilka kropel soku z cytryny – będzie stabilniejsza.
  • Jeśli nie chcesz używać kisielu, możesz zrobić klasyczną białą bezę – wystarczy białka i cukier.
  • Szarlotka świetnie smakuje jeszcze lekko ciepła, podana z gałką lodów waniliowych.


Surówka z marchewki, jabłka i selera

Ta surówka to idealny dodatek do obiadu – szczególnie do mięs pieczonych i kotletów. Jest chrupiąca, lekka i orzeźwiająca dzięki jabłku, a seler nadaje jej charakterystycznego aromatu. Kremowy sos z majonezu i jogurtu łączy wszystkie składniki, a koperek podkreśla świeżość.

Składniki

  • 5 marchewki
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśne, np. antonówka lub szara reneta)
  • 2 selery
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Wykonanie


Marchewkę i selera obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obieram i również ścieram.


W miseczce mieszam majonez z jogurtem, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.


Do miski z warzywami i jabłkiem dodaję sos, całość dokładnie mieszam.


Na wierzchu posypuję świeżym koperkiem i podaję od razu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.


Wskazówki

  • Jeśli lubisz wyrazistszy smak, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny – zapobiegnie też ciemnieniu jabłka.
  • Sos możesz przygotować w lżejszej wersji: z samym jogurtem i odrobiną musztardy.
  • Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przygotować godzinę wcześniej i schłodzić w lodówce.
  • Zamiast koperku możesz dodać natkę pietruszki – też świetnie się komponuje.

Sałatka z serem halloumi

To lekka, kolorowa i pełna smaku sałatka. Świeże warzywa i szpinak tworzą zdrową bazę, grillowane halloumi nadają charakteru, a prażony słonecznik zapewnia chrupkość i ciekawy aromat. Całość spaja delikatnie słodko-kwaskowy sos miodowo-musztardowy.

Składniki

  • 1 opakowanie sera halloumi (ok. 200 g)
  • garść świeżego szpinaku baby
  • 10–12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 4 łyżki kukurydzy (z puszki lub ugotowanej)
  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika

Sos miodowo-musztardowy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

Ser halloumi – kroję w plastry, smażę na suchej patelni grillowej do zrumienienia.


Warzywa – myję i kroję: szpinak zostawiam w całości, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, kukurydzę odsączam.


Sos – mieszam oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem.


Prażony słonecznik – na suchej patelni prażę pestki słonecznika, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć orzechowo.


Składanie sałatki – na talerzu układam szpinak, pomidorki, ogórka i kukurydzę. Dodaję plastry halloumi, polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem.


Wskazówki

Najlepiej smakuje na ciepło, tuż po usmażeniu halloumi.

Słonecznik praż zawsze na suchej patelni – szybko się rumieni, więc pilnuj, żeby się nie przypalił.

Jeśli chcesz, możesz dodać inne pestki: dynię, sezam lub orzechy włoskie.

Do sałatki świetnie pasuje także odrobina świeżej mięty – odświeży smak.


Sałatka z pomidorów i fety

To szybka i efektowna sałatka o śródziemnomorskim charakterze. Słodycz i soczystość pomidorów idealnie łączy się ze słonym, kremowym smakiem fety. Dodatek przyprawy do sałatek i oliwy sprawia, że całość jest wyjątkowo aromatyczna.

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 kostka sera feta (ok. 200 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie


Pomidory myję i kroję w średnią kostkę lub w półplasterki (w zależności od tego, jak lubię).


Ser feta kroję w kostkę i dodaję do pomidorów.


Całość posypuję przyprawą do sałatek i delikatnie mieszam, żeby składniki się połączyły, ale feta się nie rozpadła.

Dla lepszego smaku polewam sałatkę 2 łyżkami oliwy z oliwek.


Wskazówki

Feta najlepiej smakuje w kostkach – nie mieszaj zbyt mocno, żeby się nie rozpadła.

Do sałatki możesz dodać także czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka – podkręci smak.

Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, dorzuć garść oliwek lub ogórka zielonego.

Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem – wtedy pomidory są świeże i nie puszczają za dużo soku.

Dżem brzoskwiniowy

Domowy dżem brzoskwiniowy ma piękny, złocisto-pomarańczowy kolor i delikatną konsystencję. Jest słodki, ale z przyjemną nutą kwaskowatości dzięki dodatkowi cytryny. To świetny sposób, aby zachować smak lata na zimowe dni – będzie idealny do pieczywa, naleśników, racuchów, ale też jako nadzienie do ciast i rogalików.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych, słodkich brzoskwiń
  • 600–700 g cukru (w zależności od słodyczy owoców)
  • sok z 1 cytryny

Brzoskwinie myję, nacinam skórkę, sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki. Usuwam pestki, a miąższ kroję na pół.


Pokrojone owoce przekładam do dużego garnka z grubym dnem. Dodaję cukier i sok z cytryny. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aby owoce puściły sok.


Garnek stawiam na średnim ogniu i gotuję, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje, blenduję dżem na gładko (lub zostawiam kawałki owoców, jeśli lubię dżem z „pestkami owocowymi”).


Gotuję jeszcze 20–30 minut, aż dżem będzie gęsty i błyszczący.



Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem. Przykrywam kocem i zostawiam do wystudzenia.


Wskazówki Ani

Jeśli chcesz dżem mniej słodki, możesz zmniejszyć ilość cukru do 500 g – ale pamiętaj, że wtedy trzeba przechowywać słoiki w chłodzie.

Jeśli lubisz dżem bardzo gęsty, możesz wydłużyć gotowanie albo dodać łyżeczkę pektyny pod koniec.

Dżem będzie miał piękny aromat, jeśli dodasz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego albo kawałek laski wanilii w trakcie gotowania.

Do smaku świetnie pasuje też szczypta cynamonu albo imbiru.

Najlepiej wybierać dojrzałe, miękkie brzoskwinie – wtedy dżem wychodzi słodszy i bardziej aromatyczny.