Sałatka z pieczarkami

Sałatka z marynowanymi pieczarkami, jajkiem, groszkiem i chrupiącymi korniszonami, z nutą słodyczy od jabłka. Całość spaja kremowy majonez, tworząc wyrazisty i harmonijny smak – idealna na każdą okazję!

Składniki

  • Słoik 700 ml pieczarek marynowanych
  • 6 jajek
  • Puszka groszku
  • Słoik 700 ml ogórków korniszonów
  • Jabłko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majonez

Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.

Groszek odsącz na sicie. Jabłko, jajka, pieczarki i ogórki pokrój w kostkę, dodaj groszek.

Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki żeby smaki się połączyły.

Smacznego!!

Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Ta sałatka to wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa kurczaka, chrupiącego selera naciowego i słodko-kwaśnej żurawiny. Soczyste kawałki kurczaka, podsmażone z przyprawą gyros, nadają całości aromatycznego charakteru. Majonez spaja składniki w kremową harmonię, a sól i pieprz podkreślają smak. Prosta w przygotowaniu, a efekt zawsze zachwyca!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majonez
Dodatkowo
  • Olej
  • Przyprawa gyros

Wykonanie

Pierś z kurczaka może być pieczona, gotowana lub usmażona na oleju z przyprawą gyros.

Pierś pokrój w kostkę, selera w paski, dodaj żurawinę.

Następnie majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem wstaw do lodówki na dwie godziny.


Smacznego!!

Ciasto duńskie

Wilgotne ciasto marchewkowe z puszystą bitą śmietaną i chrupiącymi płatkami migdałów to połączenie delikatności, słodyczy i subtelnej chrupkości – idealny deser na każdą okazję!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g posiekanych migdałów
Masa śmietankowa
  • Litr śmietany 36%
  • 2 śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 serki mascarpone
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo
  • 150 g płatków migdałowych

Wykonanie

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Jajka ubij z cukrem aż powstanie kremowa masa. Dodaj olej, marchewkę, posiekane migdały oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.

Blachę o wymiarach 26×35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto, piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serki mascarpone i pastę waniliową, na koniec dodaj 2-3 łyżeczki płatków migdałowych. Wymieszaj.

Masę podziel na pół, na dolny blat posmaruj połowę masy, przykryj drugim blatem ciasta, wierzch i boki posmaruj pozostałą masą i posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!!

Przekąska z tuńczykiem na krakersach

Prosta, ale niezwykle smaczna przekąska idealna na każdą imprezę! Krakersy chrupiące i lekko słone w połączeniu z delikatną pastą z tuńczyka to połączenie, które zachwyca każdą sylwestrową noc. Pasta z tuńczyka nadaje intensywny smak, który idealnie komponuje się z chrupkością krakersów. Idealna na szybko, a każdy kęs pełen smaku!

Składniki

  • 4 jajka
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • 3 górki kiszone
  • Koperek
  • 2-3 suszone pomidory
  • 1 cebula czerwona
Dodatkowo
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 opakowanie krakersów 175g

Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Tuńczyka rozdrobnij za pomocą widelca.

Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj.

Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj majonez, musztardę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krakersy smaruj przygotowaną pastą i układaj warstwowo krakers, łyżka pasty, kolejny krakers, pasta i tak układaj trzy krakersy, trzy warstwy pasty.

Smacznego!!

Szybka przekąska na Sylwestra

Ta przekąska to klasyka, która nigdy nie zawodzi! Kruche, złociste ciasto francuskie skrywa aromatyczne nadzienie z delikatnej szynki i rozpływającego się sera. Idealna na każdą okazję – od szybkiej przekąski po elegancki dodatek na imprezowy stół. Łatwa w przygotowaniu, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zachwyca prostotą i smakiem, którego nie da się zapomnieć!

Składniki

  • Ciasto francuskie
  • Szynka
  • Żółty ser
  • Ketchup
  • Jajko

Wykonanie

Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj ketchupem, ułóż plasterki szynki i sera.

Ciasto zwiń w rulon i pokrój na kawałki 3-4 cm.

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz około 15 minut w temperaturze 215 stopni.

Smacznego!!

Sałatka z kurczakiem i granatem

Ta elegancka sałatka to doskonały wybór na sylwestrową noc! Soczysty kurczak, orzeźwiające ziarenka granatu, chrupiąca papryka i świeża zielenina tworzą harmonijną kompozycję smaków. Całość dopełnia lekki dressing z miodem i musztardą. Prosta w przygotowaniu, efektowna na stole – idealna, by zachwycić gości i rozpocząć Nowy Rok w wyjątkowym stylu!

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie mozarelli mini
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 1 granat
  • Przyprawa do kurczaka
Sos
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Wykonanie

Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki posyp przyprawą do kurczaka i upiecz w piekarniku w 180 st. około pół godziny lub podsmaż na oleju na patelni na złoty kolor.

Składniki na sos połącz ze sobą.

Papryki i cebulę pokrój w kostkę, granata obierz.

W salaterce ułóż mix sałat, potem cebulę, papryki, pokrojonego w kostkę kurczaka, na wierzch połóż granat i mozarellę.

Całość polej sosem i sałatka gotowa.


Smacznego!!



Prosta zupa grzybowa na wigilię

Aromatyczna, pełna głębokiego smaku suszonych grzybów i delikatnych przypraw – wigilijna zupa grzybowa to danie, które wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Serwowana z makaronem łazankami, zachwyca prostotą i tradycją, będąc nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.

Składniki

  • Garść suszonych np. borowików lub podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • Po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Marchewkę
  • Pietruszkę
  • Kawałek selera
Dodatkowo
  • Makaron łazanki

Wykonanie

Grzyby opłucz w zimnej wodzie i zostaw do namoczenia na całą noc.

Następnego dnia wyjmij grzyby na sito. Wodę z namoczonych grzybków przelej do garnka, dolej wody lub bulionu warzywnego.

Cebulę obierz i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj pokrojone odcedzone grzyby, obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i podsmaż chwilę.

Następnie przełóż do wywaru, dodaj ziele, liście i pieprz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj aż grzyby zmiękną.

Na koniec zupę zabiel zahartowaną w wywarze śmietaną wymieszaną z mąką, gotuj jeszcze około 2 minuty.

Podawaj z ugotowanymi łazankami i posypaną natką pietruszki.

Smacznego!!

Stefanka

Warstwowe ciasto przełożone delikatnym kremem, o subtelnej słodyczy i wyjątkowej miękkości. Stefanka to klasyka, która zawsze zachwyca swoją prostotą i domowym smakiem. Idealne na święta i rodzinne spotkania – nie sposób się jej oprzeć!

Składniki

Ciasto miodowe
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g sztucznego miodu
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier waniliowy
Masa
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250 g masła
  • Kilka kropli olejku migdałowego
Dodatkowo
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Polewa
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
Posypka
  • Cukierki dekoracyjne
Poncz
  • Szklanka herbaty z cytryną

Wykonanie

Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel na 4 części.

Każdą rozwałkuj na taką samą wielkość czyli forma 20x 30, placki wkładaj kolejno do formy i piecz każdy placek po około 15 minut w temperaturze 180 st.

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i pudrem, wsyp kaszę mannę i ugotuj, następnie wystudź.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodaj po łyżce ostudzonej kaszy manny, utrzyj puszysty krem, na koniec dodaj olejek.

Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą, wyłóż połowę masy.

Przykryj drugim plackiem nasącz i posmaruj dżemem lub powidłami.

Przykryj trzecim plackiem i drugą połową masy.

Przykryj ostatnim plackiem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj pokrojone masło, wymieszaj do rozpuszczenia, polej ciasto, a wierzch posyp cukierkami dekoracyjnymi .

Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, najlepiej smakuje tak 2-3 dni po przygotowaniu.

zoom

Smacznego!!

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Chrupiące, złociste ciasto francuskie wypełnione aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek to idealna propozycja na świąteczną przekąskę. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku, świetnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub samodzielna przekąska na świątecznym stole.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Jajko do posmarowania
  • Kminek do posypania
Nadzienie
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • Masło klarowane
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę opłukaj, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj do miękkości, następnie odcedź, odciśnij na sicie i wystudź.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, następnie dodaj obrane i pokrojone pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smaż do miękkości, następnie dodaj kapustę i wszystko razem przesmaż około 2 minuty.

Po wystudzeniu zmiel w maszynce lub drobno wszystko posiekaj.


Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na 2 części. Na każdej części wyłóż nadzienie, układając bliżej jednego brzegu, brzeg ten posmaruj odrobiną wody i zlep je.

Następnie pokrój na prostokątny, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.

Piecz około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 220 st.

Smacznego!!

Elastyczne ciasto na pierogi i uszka

Idealnie gładkie, miękkie i łatwe do formowania – takie powinno być perfekcyjne ciasto na pierogi i uszka. Dzięki sprawdzonemu przepisowi Twoje świąteczne dania będą nie tylko smaczne, ale też pięknie podane. To baza, która podkreśli smak każdego farszu!

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • Około 500 ml gorącej wody

Wykonanie

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, olej i powoli dolewaj gorącą wodę starając się zagniatać ciasto. Możesz zrobić to drewnianą łyżką na początku żeby nie poparzyć rąk. Następnie zagnieć ciasto energicznie rękoma, aż będzie gładkie.

Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą foremki do pierogów lub uszek wycinaj kółka, napełniaj farszem i sklejaj.


Pierogi i uszka napełnione farszem możesz ugotować po zrobieniu lub zamrozić pojedynczo i ugotować w innym czasie.


Smacznego