Zapiekanki z pieczarkami i papryką

Te kolorowe i aromatyczne zapiekanki to doskonały pomysł na szybki i sycący posiłek. Chrupiąca bagietka pokryta warstwą soczystych warzyw i ciągnącego się sera cheddar zachwyci każdego miłośnika prostych, ale pełnych smaku dań.

Składniki

  • Bagietka
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 cebule
  • Koncert pomidorowy
  • Ser cheddar
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła prowansalskie
  • Olej

Wykonanie

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, posmaruj koncentratem pomidorowym.

Obierz cebulę i pieczarki, pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej olej podsmaż cebulę, pieczarki, dodaj pokrojone papryki. Wszystko razem podsmaż kilka minut.

Na posmarowane koncentratem bagietki, połóż podsmażone warzywa, wierzch posyp startym na tarce serem.

Piecz około 15 minut w temperaturze 215 stopni. Podaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!!

Kotlety drobiowe z warzywami

Te pyszne i aromatyczne kotleciki łączą delikatne mięso kurczaka z bogactwem warzyw i nutą serowego smaku. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego startego sera
  • Szczypiorek
  • Po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
Przyprawy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.

Dodaj startą na tarce marchewkę, pieczarki oraz ser.

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj, wszystko razem wymieszaj.

Dodaj jajka, obie mąki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie połącz.


Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z masy formuj kotleciki i układaj na papierze.

Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.

Podaj z ulubionymi dodatkami u mnie z frytkami i surówką z pekińskiej kapusty.

Smacznego!!

Zupa ziemniaczana

To danie to esencja domowej kuchni, która rozgrzewa i wypełnia dom aromatem przypominającym rodzinne obiady. Bogata w warzywa, z nutą majeranku i dodatkiem kiełbasy, jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 por
  • 5-6 ziemniaków
  • Koperek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majeranek
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 2 laski cienkiej kiełbasy dobrej jakości
  • Opcjonalnie śmietana
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

W głębokim garnku rozgrzej olej lub masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmaż i dodaj pokrojonego pora, oraz pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Całość podsmaż około 5 minut. Dodaj czosnek.

Następnie zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Połowę zupy odlej i zblenduj na gładko, dzięki temu zupa uzyska kremową konsystencją. Dodaj ponownie do garnka.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj pokrojony koperek.

Kiełbasę pokrój w plasterki i usmaż na rumiano na suchej patelni. Dodaj do zupy i wymieszaj. Możesz dodać śmietanę. Zupę podaj z ulubionym pieczywem.



Smacznego!!

Zupa z klopsikami

Zupa z klopsikami to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealne rozwiązanie na chłodne dni. Połączenie delikatnych mięsnych kulek, aromatycznych pieczarek, kiszonych ogórków i aksamitnej bazy serowej sprawia, że każda miska rozgrzewa i cieszy smakiem. Dzięki temu przepisowi przygotujesz zupę, która zachwyci domowników i będzie idealnym pomysłem na rodzinny obiad.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • Por ( biała część)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • Koperek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do mięsa
  • Majeranek
  • Mąka ziemniaczana
  • 2 serki topione śmietankowe

Wykonanie

Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Następnie formuj z mięsa małe kuleczki i obtaczaj w mące ziemniaczanej wymieszanej z majerankiem.

Pora i ogórki pokrój w pół plasterki, pieczarki obierz i pokrój.

W garnku zagotuj dwa litry wody, na wrzątek dodaj pokrojone pieczarki, ogórki, pora oraz kulki z mięsa mielonego.

Zagotuj i gotuj około pół godziny.

Pod koniec gotowania rozpuść serki topione w ciepłej zupie i dodaj do garnka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj koperek .

Zupę podaj z ulubionym pieczywem.


Surówka z sałaty rzymskiej

Szukasz idealnej surówki, która jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca świeżością i bogactwem smaku? Ta propozycja z sałatą rzymską w roli głównej to zdrowy dodatek do obiadu, lekkiego lunchu czy dań z grilla. Pełna witamin, chrupiąca i niezwykle apetyczna!

Składniki

  • 1 duża sałata rzymska
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
Sos
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz

Wykonanie

Warzywa umyj i osusz.

Sałatę, paprykę i cebulę pokrój w paski, pomidorki na ćwiartki a ogórka w półplasterki.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą, czosnek przeciśnij przez praskę.

Warzywa polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 min, żeby smaki się połączyły.

Smacznego!!

Sałatka z makaronem orzo

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a zarazem zdrowy posiłek, który zadowoli każdego, sałatka z makaronem orzo, kurczakiem i ogórkiem to strzał w dziesiątkę. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do grilla, zachwyca swoją prostotą, świeżością i aromatem.

Składniki

  • 250g makaronu orzo
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 ogórek
  • Olej
  • Przyprawa do kurczaka
Sos
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól I pieprz

Wykonanie

Kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Następnie posyp przyprawą do kurczaka i podsmaż na oleju.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, po odcedzeniu przelej zimną wodą.

Ogórka obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki połącz ze sobą.

Składniki na sos wymieszaj i polej sałatkę. Wszystko wymieszaj.

Smacznego!!

Sałatka w paski

Jeśli szukasz przepisu na sałatkę, która zachwyci smakiem i prostotą wykonania, ten przepis jest dla Ciebie! Połączenie wyrazistej szynki, delikatnego sera, chrupiących ogórków kiszonych i soczystego jabłka tworzy niebanalną kompozycję smakową. Całość dopełnia kremowy sos z nutą musztardy francuskiej i miodu. Co ważne, wszystkie składniki są krojone w paski, co nadaje sałatce estetyczny wygląd.

Składniki

  • 300 g szynki
  • 200 g żółtego sera
  • Jabłko
  • Cebula czerwona
  • 5 ogórków kiszonych
  • Pęczek szczypiorku
Sos
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • Łyżka musztardy francuskiej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki płynnego miodu

Wykonanie

Składniki na sos połącz ze sobą i wymieszaj.

Wszystkie składniki na sałatkę pokrój w dowolnej wielkości paski, szczypiorek posiekaj.

Wszystkie składniki wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem.

Schłodź w lodówce.


Smacznego!!

Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami i oliwkami

Jeśli szukasz inspiracji na sycące, a zarazem wykwintne danie, ta sałatka z pewnością skradnie Twoje serce. Połączenie soczystego kurczaka, aromatycznych suszonych pomidorów i kremowego dressingu sprawia, że jest to propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i na spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • 500 g makaronu kokardki
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • Garść oliwek
  • Oliwa
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól i pieprz
Dresing
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka słodka do smaku
  • Listki świeżej bazylii

Wykonanie

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę, posyp przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, podsmaż na oleju na złoty kolor.

Suszone pomidory pokrój w paski, oliwki na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wszystkie składniki na dresing połącz ze sobą, dodaj do sałatki i wymieszaj. Dodaj liski bazylii.

Przed podaniem wstaw sałatkę do lodówki na conajmniej godzinę żeby smaki się połączyły .

Smacznego!!

Warstwowa sałatka z serkiem wiejskim

Jeśli szukasz pomysłu na lekką, a jednocześnie sycącą sałatkę, ta warstwowa kompozycja będzie strzałem w dziesiątkę! Każda warstwa to wyjątkowe połączenie smaków i tekstur, które razem tworzą harmonijną całość, zachwycającą zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • Ogórek zielony
  • Papryka czerwona
  • Pomidor
  • Cebula czerwona
  • 200 g szynki
  • Szczypiorek
  • Majonez
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 liście sałaty lodowej

Wykonanie

Jajka ugotuj, ostudź i obierz.

Szynkę, jajka, paprykę, pomidora i cebulę pokrój w kostkę, ogórka w pół plasterki, sałatę poszarp, szczypiorek posiekaj.

Możesz wymieszać wszystkie składniki razem dodać serek i majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Lub wymieszać serek z majonezem i ułożyć warstwowo smarując sosem warzywa.

Smacznego!!

Szybkie babeczki pistacjowe

Puszyste muffinki z pastą pistacjową to uczta dla zmysłów. Wilgotne ciasto o kremowym, orzechowym smaku i pięknym zielonym odcieniu zachwyci każdego. Idealne na każdą okazję – od kawy z przyjaciółmi po rodzinne uroczystości. Proste w przygotowaniu, a efekt końcowy – nieziemski. Spróbuj i zakochaj się w pistacjowym smaku! 💚

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pasty pistacjowej

Wykonanie

Jajka z cukrem utrzyj za pomocą rózgi, dolej olej, mleko, wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodaj pastę pistacjową i całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Do formy na muffiny włóż papilotki i napełniaj ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.

Smacznego!!