Sernik śmietankowy

Jeśli szukasz deseru, który zachwyci smakiem i elegancją, sernik śmietankowy z polewą czekoladową i płatkami migdałów będzie strzałem w dziesiątkę! To połączenie delikatnego, kremowego wnętrza z intensywnie czekoladową polewą i chrupiącymi migdałami sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 9 jajek
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 kg sera śmietankowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru 64 g
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Aromat śmietankowy
Polewa czekoladowa
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo
  • Garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru pudru, dodać budynie śmietankowe i delikatnie wymieszać.

Śmietanę ubić z 1 szklanką cukru pudru na sztywno.

Ser ubić z żółtkami.

Do masy serowej dodać masę śmietanową , następnie masę białkową i kaszę mannę, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku około godziny, po upieczeniu zostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki na polewę podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Wystudzony sernik polej polewą i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!

Sałatka z makaronem instant

Szukasz pomysłu na prostą i efektowną sałatkę, która zachwyci. Poznaj mój sprawdzony przepis na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, kurczakiem i warzywami. To połączenie zniewala smakiem, jest kolorowe i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu!

Składniki

  •  Makaron z 2 zupek chińskich
  • Puszka kukurydzy
  • Mała kapusta pekińska
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 2 piersi z kurczaka
  • Papryka czerwona
  • Olej
  • Przyprawa do kurczaka
  • Ogórek zielony
  • Koperek
Sos
  • Musztarda delikatesowa 1 łyżka
  • Majonez
  • Czosnek granulowany
  • Sól i pieprz
  • Curry
  • Papryka słodka

Wykonanie

Pierś z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę, posyp przyprawą do kurczaka i usmaż na rumiano.

Zupki chińskie przygotuj w mniejszej ilości wody niż w przepisie, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Kukurydzę odsącz na sicie, kapustę pokrój w paski, paprykę w kostkę a ogórki w pół plasterki.

Składniki na sos połącz ze sobą, dodaj do składników sałatki, wymieszaj i posyp koperkiem.

Wstaw do lodówki na minimum godzinę żeby smaki się połączyły .

Smacznego!!

Wafle z masą orzechową i dżemem z czarnej porzeczki

Wafle z masą orzechową i dżemem z czarnej porzeczki to deser, który łączy prostotę z wyrafinowaniem, a każdy kęs przynosi nowe odkrycia smakowe. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś absolutnie wyjątkowego!

Składniki

  • Paczka wafli
  • Kostka masła 200 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Dodatkowo
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie

Do rondelka włóż masło, cukier, cukier waniliowy i mleko zagotuj. Dodaj orzechy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu mieszając żeby się nie przypaliły, aż masa zgęstnieje.

Lekko przestudzoną masą posmaruj blat wafla i przykryj drugim, posmaruj masą, połóż następnego wafla i posmaruj dżemem. Pozostałe posmaruj masą orzechową.

Mocno dociśnij wafle np. deską do krojenia i odstaw do lodówki na dwie godziny.

Czekoladę rozpuść ze śmietaną w kąpieli wodnej, posmaruj wierzch wafli i posyp wiórkami kokosowymi.

Odstaw do zastygnięcia. Wafle krój w trójkąty lub kwadraty.

Smacznego!!


Śmietanowiec

Jeśli szukasz ciasta, które połączy w sobie chrupiącą kruszonkę, kremową masę śmietanową i lekkość, która rozpływa się w ustach – ten przepis jest dla Ciebie! Śmietanowiec to połączenie prostoty składników z efektem, który zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki

Kruszonka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
Masa śmietanowa
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe po 64 g
  • 4 śmietany 18% po 400 g

Wykonanie

Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieść kruszonkę i podziel na pół.

Białka ubij z cukrem i szczyptą soli. Dodaj budynie a następnie śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Blachę o wymiarach 20×30 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż pół kruszonki, wyrównaj i lekko dociśnij, wylej masę śmietanową a wierzch posyp pozostałą kruszonką.

Piecz w temperaturze 180 st. około 40-45 minut do zrumienienia kruszonki. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!!

Surówka z kapusty i ogórków

Surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i świeżych oraz czerwonej cebuli, skropiona kremowym sosem z majonezu, jogurtu greckiego, czosnku i koperku. Chrupiąca, lekko kwaskowata, idealna jako dodatek do mięsa.

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 świeży ogórek
  • Czerwona cebula
Sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku

Wykonanie

Kapustę drobno pokrój lub poszatkuj, posyp solą i odstaw na godzinę.

Następnie odciśnij, dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gruntowe oraz czerwoną cebulę.

Wszystko razem wymieszaj dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, jogurt, koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!

Sernik z kokosem

Sernik na delikatnym, kruchym cieście zachwyca kremową masą serową z nutą wanilii i cytryny. Wieńczy go lekka, złocista pianka z białek, posypana wiórkami kokosowymi, tworząc deser doskonały na każdą okazję.

Składniki

Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 8 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • Kakao
Ser
  • 1,2 sera białego półtłustego
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • Sok z cytryny
Dodatkowo
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie

Mąkę z proszkiem przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka, całe jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.

Rozwałkuj na wielkość blachy 26×35, posyp kakao i wstaw do lodówki na czas przygotowania sera.

Ser zmiel dwa razy w maszynce.

Żółtka i całe jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopione i wystudzone masło, ser, budynie oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wyłóż na przygotowane ciasto.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika piec około 45 minut po tym czasie ubij białka z cukrem wyłóż na ser, posyp wiórkami kokosowymi i piecz jeszcze około 15 minut do zrumienienia.

Zostaw do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach .

Smacznego!!

Schab pieczony

Schab z air fryera jest soczysty, delikatny i równomiernie upieczony, z aromatyczną, lekko chrupiącą skórką. Dzięki szybkiemu pieczeniu zachowuje soki i wyrazisty smak przypraw, stanowiąc lekką i pyszną opcję obiadową.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

Wykonanie

Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wlej olej, dodaj wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.

Przygotowaną mieszanką natrzyj schab z każdej strony. Wstaw do lodówki na noc.

Schab piecz w temperaturze 180 st. we frytkownicy beztłuszczowej przez 40 minut.

Jeśli chcesz piec schab w piekarniku, włóż go do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 180 st około godziny. Polecam oba sposoby pieczenia schabu, wychodzi soczysty i miękki.

Smacznego!!


Kapusta z pieczarkami

Aromatyczne danie z kiszonej kapusty i pieczarek podsmażonych na maśle, z dodatkiem cebuli i tradycyjnych przypraw: majeranku, kminku, słodkiej papryki oraz liści laurowych. Kwaskowatość kapusty i ziemisty smak pieczarek tworzą idealną harmonię, rozgrzewając i zachwycając prostotą.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 200 g masła
  • 2 cebule
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka słodka
  • Majeranek
  • Kminek
  • 2 liście laurowe
  • Ziele i pieprz w ziarnach

Wykonanie

Kapustę opłukaj , zalej wodą i zagotuj.

W razie potrzeby odcedź i zagotuj jeszcze raz gdyby kapusta była za kwaśna.

Dodaj liście, ziele, pieprz oraz przyprawy gotuj do miękkości. Odcedź.

Pieczarki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone cebule, chwilę podsmaż i dodaj pieczarki, smaż do miękkości, dopraw solą i pieprzem.

Do usmażonych pieczarek dodaj kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.

Podaj jako samodzielne danie, z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Puszyste placuszki brzoskwiniowe

Placuszki są delikatnie słodkie, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, idealne zarówno na śniadanie, jak i na deser. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się ich aromatycznym smakiem – same, z owocami, lub polane ulubionym syropem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu brzoskwiniowego skyr
  • Szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3-4 czubate łyżki mąki
  • Olej
Dodatkowo
  • Ulubione owoce
  • Cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i roztrzep widelcem.

Dodaj skyr i delikatnie wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę z sodą i wymieszaj.

Odstaw na kilka minut. Jeśli nie masz czasu możesz smażyć od razu.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta tworząc placuszki. Smaż na rumiano z obu stron.

Podaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Domowy rosół

Rosół z trzech rodzajów drobiu – kurczaka, kaczki i indyka – to esencja smaku i aromatu. Bogaty wywar dopełniają opalona cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, por i świeże zioła, a suszone borowiki nadają mu głębi. Idealnie zbalansowany, złocisty i rozgrzewający.

Składniki

  • Dwie porcje rosołowe z kurczaka
  • Szyja i skrzydło z indyka
  • Porcja rosołowa z kaczki
  • Opalona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera i pora
  • Natka pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 suszone borowiki

Wykonanie

Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny.

Dodaj opaloną cebulę, czosnek, grzybki, obrane i pokrojone warzywa oraz pokrojone natki pietruszki i lubczyku.

Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny.

W między czasie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rosół podaj z ugotowanym makaronem posypany natką pietruszki.

Smacznego!!