Sałatka z tuńczykiem i krakersami

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i sycącą sałatkę? Mam dla Ciebie idealną propozycję – sałatkę z tuńczykiem i krakersami! To połączenie chrupiących krakersów, delikatnego tuńczyka i świeżych warzyw sprawia, że ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale też bardzo uniwersalna.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • Paczka małych okrągłych krakersów
  • 5 ogórków konserwowych
  • Mały słoiczek papryki konserwowej
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Sól pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Wykonanie

Tuńczyka i seler odsącz na sicie. Jajka ugotuj na twardo, oddziel żółtka od białek. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórki, paprykę konserwową i 3 jajka pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj.

Tuńczyka, selera, żółty ser, ogórki i paprykę wymiesza. Dodaj 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szczypiorek, wymieszaj.

Dno salaterki wyłóż krakersami. Na krakersy wyłóż sałatkę.

2 białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj je z łyżką majonezu i układaj na wierzchu tworząc małe kopki. Każdą z tych kopek posyp pozostałymi żółtkami startymi na drobnych oczkach. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i krakersami.

Ciasto czekoladowo – wiśniowe

Przedstawiam Wam dzisiaj ciasto, które jest kwintesencją czekoladowej rozkoszy, przełamanej soczystą słodyczą wiśni. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników intensywnych, czekoladowych smaków, którzy lubią, gdy deser ma w sobie odrobinę owocowej świeżości.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • Budyń czekoladowy
  • O,5 l mleka
  • Kostka masła
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • Ponadto
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • Wiśnie odsączone z syropu(słoik 700ml)
  • 0,5 szklanki naparu z kawy

Wykonanie

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem dodać żółtka, olej a następnie mąkę, proszek i kakao. Ciasto dokładnie wymieszaj wylej na blachę wyłożyć papierem do pieczenia o wymiarach 36x25piec 25 minut w temperaturze 180 st. po ostudzeniu nasącz naparem z kawy .Budyń ugotuj według przepisu do gorącego dodaj czekoladę dokładnie wymieszaj zimny budyń utrzyj z masłem. Czekoladowy krem wyłóż na biszkopt na biszkopcie ułóż odsączone wiśnie wierzch polej czekoladami rozpuszczonymi w kąpieli wodnej (jeśli będą bardzo gęste możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu) Schładzaj w lodówce. Smacznego.

Surówka ze smażonej kapusty kiszonej z miodem

Surówka ze smażonej kiszonej kapusty to nietypowe, ale niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które łączy klasyczne smaki kiszonej kapusty z głębią podsmażonych składników. Jest doskonałym alternatywnym rozwiązaniem dla surówek – lekko kwaskowata, delikatna karmelizowana

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • Pieprz
  • Olej

Wykonanie

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kapustę odciśnij i pokrój drobno. Marchewkę obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelnię na której smażyły się kotlety dodaj łyżkę oleju i miód, następnie cebulę i smaż około 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę i marchewkę, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Smaż około 3 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z ziemniakami, kotletem schabowym lub drobiowym. Smacznego.

Oponki serowe

Te puszyste, złociste krążki o delikatnym serowym wnętrzu to klasyka polskiej kuchni, która od pokoleń gości na stołach w czasie karnawału.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 400 g sera białego
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Wykonanie

Twaróg zmiel.

Cukier utrzyj z jajkami. Wymieszaj ze stopionym masłem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mąkę twaróg i sodę oczyszczoną.

Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Szklaną wykrój krążki, a w środku otworki kieliszkiem.

Olej rozgrzej na patelni lub w niskim garnku. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Ekspresowe ciasto na oleju

Ekspresowe ciasto na oleju na dużą blachę to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o pysznym wypieku, ale nie mają zbyt dużo czasu na skomplikowane przygotowania. To proste, wilgotne ciasto zrobione na oleju nie tylko zaoszczędzi Ci czas, ale również zapewni wyjątkowy smak i teksturę, która zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z połowy cytryny
  • Cukier puder do posypania
  • 5-6 jabłek

Wykonanie

Jabłka obierz usuń gniazda i pokrój w paski.

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Stopniowo dolewaj olej, sok z cytryny oraz maślankę, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem, delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto, na wierzch ułóż pokrojone jabłka i posyp cukrem białym lub brązowym.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.



Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to propozycja, która łączy prostotę z wyrafinowanym smakiem. Delikatne kawałki cukinii, podsmażone na oliwie z czosnkiem, otulone aksamitnym, kremowym sosem śmietanowym tworzą lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 400 ml śmietany 12 %
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • Natka pietruszki
  • Sól , pieprz do smaku
  • Oregano i cząber do smaku
  • Żółty ser do posypania
  • Olej
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

Na patelni rozgrzej olej, cebule obierz pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie chwile podsmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cukinie umyj, osusz i pokrój na pół plasterki, dodaj na patelnie i podsmaż około 5 minut. Całość dopraw do smaku, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj ze śmietaną. Chwilę gotuj.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj, posyp startym serem i pietruszką.

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym to wyjątkowe połączenie tradycyjnego smaku z nutą słodko-pikantnej finezji. Delikatne, marynowane filety śledziowe zanurzone w aksamitnym sosie to propozycja, która zachwyci miłośników kuchni rybnej i sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennych spotkań przy wspólnym posiłku.

Składniki

  • 800 g płatów śledziowych matiasów
  • 5 cebul
  • Mleko do namoczenia płatów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Sól , pieprz do smaku

Wykonanie

Śledzie wypłukaj i zalej mlekiem na godzinę. Następnie odsącz na sicie i pokrój w dowolnej wielkości paski.

Cebule obierz i pokrój w plasterki, zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut , następnie cebulę odsącz na sicie.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą. Cebule odciśnij przełóż do salaterki, połącz z sosem i śledziami. Wstaw do lodówki na całą noc.

Czekoladowo-wiśniowe babeczki z bitą śmietaną

Czekoladowo-wiśniowe babeczki z bitą śmietaną to połączenie, które kusi zarówno smakiem, jak i wyglądem. Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatną nutą kakao skrywa w sobie soczyste kawałki wiśni, które przełamują słodycz swoją lekką kwaskowatością. Każda babeczka to mała, słodka pokusa, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny 125 g
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 serek masscarpone
  • 1 słoiczek 300 ml wiśni w syropie
  • Kilka kostek czekolady do dekoracji

Wykonanie

Do rondelka włóż margarynę, dodaj cukier i czekoladę. Mleko podgrzewaj do rozpuszczenia składników, odstaw do wystudzenia.

Wiśnie odsączamy na sicie.

Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy masę czekoladową i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie odsączone wiśnie.

Gotowe ciasto wkładamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st.

Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem dodaj serek. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki, na wierzch zetrzyj czekoladę na tarce.

Filet z kurczaka w słoneczniku

Jeśli szukasz pomysłu na klasyczny obiad w nowoczesnym wydaniu, to kotlet drobiowy w panierce z nasion słonecznika będzie strzałem w dziesiątkę! Delikatne mięso kurczaka lub indyka, zamknięte w złocistej, chrupiącej skorupce, kryje w sobie soczystość i wyjątkowy aromat, a dodatek nasion słonecznika nadaje mu oryginalnej tekstury oraz lekko orzechowego smaku.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • Sól pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • Ziarna słonecznika

Wykonanie

Filety wypłukaj, przekrój na pół, lekko rozbij, posyp solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i przyprawą do kurczaka z obu stron. Odstaw na godzinę.

Jajko roztrzep, dodaj mleko. Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej słonecznik.

Na patelni rozgrzej olej, filety panieruj w mące, jajku i słoneczniku. Smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Ciasto ananasowo-kokosowe z białą czekoladą

Jeśli marzysz o deserze, który przeniesie Cię myślami na tropikalną wyspę, to ciasto ananasowo-kokosowe z białą czekoladą będzie strzałem w dziesiątkę! Wilgotne, pachnące egzotycznymi owocami i delikatnie słodkie – to idealne połączenie smaków, które rozpieszcza podniebienie.

Składniki

  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g wiórek kokosowych + 1 łyżka do posypania
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z cytryny
  • 6 łyżek syropu ananasowego z puszki

Wykonanie

Masło rozpuść, do gorącego dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady, zostaw do ostygnięcia.

Jajka ubij na puszystą masę z cukrem, dodaj przestudzone masło z czekoladą, skórkę z cytryny i syrop ananasowy.
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj do ciasta, na koniec dosyp wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Silikonową tortownice o średnicy 26 cm posmaruj cienko za pomocą pędzelka olejem, na dno tortownicy ułóż plastry ananasa i posyp wiórkami kokosowymi, wylej ciasto i wyrównaj.

Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw ciasto, piecz około 35 minut lub do suchego patyczka, po upieczeniu i wystudzeniu odwróć do góry dnem.