To ciasto to doskonały przykład na to, że proste przepisy są najlepsze. Wszystko miksujemy w jednej misce, układamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy. Powstaje puszyste, wilgotne ciasto z kwaskowymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Idealne na szybki deser, do kawy czy herbaty.
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo
- ok. 600–700 g śliwek (najlepiej węgierek)
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ kostki schłodzonego masła
Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto (jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia i sodę) wrzucam do dużej miski. Miksuję tylko do połączenia składników – ciasto ma być gęste i jednolite.

Mąkę, cukier i cukier waniliowy łączę z masłem, rozcierając palcami na grudki kruszonki.

Blachę (ok. 25×35 cm) wykładam papierem do pieczenia.

Wylewam ciasto, układam na wierzchu śliwki (skórką do dołu) i posypuję kruszonką.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół) i piekę ok. 40–45 minut, aż ciasto wyrośnie i kruszonka się zarumieni.

Wskazówki
Posypane cukrem pudrem wygląda jeszcze bardziej apetycznie.
Jeśli chcesz podkręcić smak śliwek, oprósz je cynamonem lub kardamonem.
Kruszonka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli przed posypaniem schłodzisz ją kilka minut w lodówce.
Ciasto świetnie smakuje również z jabłkami, malinami albo morelami – możesz je dopasować do sezonu.

